Útban lehetett a 19. századi kerékvető a Külső-Erzsébetvárosban, de aztán előkerült a flex

Budapest
2019 március 07., 09:35

Olvasónktól kaptuk azt a fotót, amin egy Külső-Erzsébetvárosban található ház kapubejárója látható, illetve az a kerékvető, melynek ismeretlenek a hét elején leflexelték egy nagyobb részét:

A Murányi utcában lévő, 19. század végén épített ház kerékvetője túlélte a második világháborút is (akkor olvasónk elmondása szerint a ház teteje kapott találatot), az elmúlt években viszont egyre inkább útban lehetett. Pár éve már lecsiszoltak belőle valamennyit, ez látható a Google Street View felvételén is:

photo_camera Google Street View

Olvasónk egy másik fotójából az is kiderül, hogy csak az egyik oldalon esett áldozatul a kerékvető, a másik oldalon megmaradt a kicsit csorbított verzió: 

A kerékvetők amúgy nem szimpla dísznek számítottak: a lovas kocsik és szekerek idején ezekkel a kőből vagy kovácsolt vasból készített dúcokkal akadályozták meg, hogy a bejáró kapukon a kocsi kerekei a kapufélfának nekimenjenek. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.