Belebukott az egészségügyi reformba a finn kormány

Lemondott pénteken a Juha Sipilä miniszterelnök vezette jobbközép finn kormány a tervezett szociális és egészségügyi reformok végrehajtásának kudarca miatt. Sipilä nemrég még arról beszélt, hogy a második világháború óta nem volt ekkora reform az országban. 

Juha SipilaFotó: ILMARS ZNOTINS/AFP

Sauli Niinistö köztársasági elnök elfogadta Sipila lemondását, és arra kérte a kormányt, hogy ügyvivő testületként vezesse tovább az országot az új kabinet megalakulásáig. Finnországban néhány hét múlva, április 14-én tartanak parlamenti választásokat, ezért elemzők szerint a kormány lemondása ezen a ponton nem okoz különösebben nagy fennakadást.

Az Yle finn rádió beszámolója szerint az elmúlt 14 évben az egymást követő kormányok sikertelenül próbálták meg végrehajtani a tervezett reformokat. Antti Kaikkonen, a Sipila vezette Centrumpárt frakcióvezetője a Twitteren azt írta: azért mondott le a kormány, mert az egészségügyi kiadások csökkentésére vonatkozó reformot már nem tudták megvalósítani ebben a kormányzati ciklusban. (Politico/MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.