Belebukott az egészségügyi reformba a finn kormány

külföld
2019 március 08., 10:08
comments 48

Lemondott pénteken a Juha Sipilä miniszterelnök vezette jobbközép finn kormány a tervezett szociális és egészségügyi reformok végrehajtásának kudarca miatt. Sipilä nemrég még arról beszélt, hogy a második világháború óta nem volt ekkora reform az országban.

photo_camera Juha Sipila Fotó: ILMARS ZNOTINS/AFP

Sauli Niinistö köztársasági elnök elfogadta Sipila lemondását, és arra kérte a kormányt, hogy ügyvivő testületként vezesse tovább az országot az új kabinet megalakulásáig. Finnországban néhány hét múlva, április 14-én tartanak parlamenti választásokat, ezért elemzők szerint a kormány lemondása ezen a ponton nem okoz különösebben nagy fennakadást.

Az Yle finn rádió beszámolója szerint az elmúlt 14 évben az egymást követő kormányok sikertelenül próbálták meg végrehajtani a tervezett reformokat. Antti Kaikkonen, a Sipila vezette Centrumpárt frakcióvezetője a Twitteren azt írta: azért mondott le a kormány, mert az egészségügyi kiadások csökkentésére vonatkozó reformot már nem tudták megvalósítani ebben a kormányzati ciklusban. (Politico/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.