Ha a Fideszt kizárják a Néppártból, Orbán a lengyelekkel tárgyal legelőször

POLITIKA
2019 március 08., 07:26
comments 283

Magyarország miniszterelnöke péntek reggel a Kossuth Rádión köszöntötte a magyar nőket, majd pillanatokon belül áttért a migrációs kérdésekre. Szerinte a Fidesz kizárásáról szóló vita is tulajdonképpen a migrációról szól az Európai Néppárton belül , és ez elmúlt években olyan fontos kérdéssé vált, hogy átmetszette a klasszikus politikai választóvonalakat. Orbán Viktor érzékelés szerint pont a bevándorláspártiak támadtak rá a Fideszre a néppártban, úgy érzi, hogy a Néppártot is egy bevándorláspárti nemzetközi szervezetté akarják átalakítani, a Fidesz meg pont ezt akarja megakadályozni.

Fidexit

A kizárással kapcsolatban külön esélylatolgatásba nem ment bele, annyit mondott: „Nekünk több lehetőségünk is van, ezt majd a Fidesz el fogja dönteni, hogy Európai Néppárton belül vagy azon kívül”. De bármi lesz a Fidesz a keresztényvédelem és a migráció kérdésében nem akar engedni, minden másról lehet beszélgetni. Szerinte a választói akarat ehhez köti, de egyébként ő is ezzel ért egyet. 

Azért megjegyezte, hogy a napokban sok mindenkivel tárgyal: beszélt már Jean-Claude Junckerrel, Manfred Weberrel, de volt és jelenlegi állam-és kormányfők is rácsörögtek már, hogy mégis mi a helyzet.

De lett egy utalást arra az esetre is, ha a Fideszt március 20-án mégis kizárnák a Néppártból. Ha így alakulna, akkor valami új dolgot kellene kezdeni, amiről legelőször a lengyelekkel, vagyis a Jog és Igazságossággal kezdene tárgyalni, ami nem tagja a Néppártnak. 

Ha úgy alakul, hogy nekünk valami új dolgot kell indítanunk Európában, és lehet, hogy ennek a vitának ez lesz a vége, hogy a helyünk végül is nem a Néppártban van, hanem azon kívül. Bár én inkább a Néppárt átalakítását, megreformálását szeretném elérni, például hogy helye legyen benne a bevándorlásellenes erőknek is, mint amilyenek mi vagyunk, de ha valami új dolgot kell kezdeni, akkor nyilván az első hely, ahol tárgyalni fogunk, az Lengyelország.” 

Vasárnap egyébként pont Lengyelországba utazik, március 15-én pedig a lengyel miniszterelnök jön Budapestre.

(Ha jól hallottam, a 25 perces beszélgetés alatt a miniszterelnök egyszer sem mondta ki Soros György nevét.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.