Hajszálrepedések ide vagy oda, a tulajdonos működtetni akarja a skót atomerőművét

környezetvédelem
2019 március 08., 09:59
comments 104

Egy éve nem termel áramot a skóciai Ayrshireben lévő Hunterston atomerőmű B blokkja. A blokk reaktorát védő grafitfalon ugyanis hajszálrepedések jelentek meg. A brit nukleáris hatóság 350 ilyen repedést tolerált volna, de 370 keletkezett, és így visszavonták a működési engedélyét.

A repedések azért veszélyesek, mert egy katasztrófa (például földrengés) esetén a reaktor nem tudja automatikusan lekapcsolni magát, ha túl gyenge ez a fal. 

Hunterston atomerőmű
photo_camera Hunterston atomerőmű Fotó: Picasa

Az erőművet üzemeltető brit energetikai nagyvállalat, az EDF most azt kéri, hogy a hatóság 700 repedésig legyen elnéző, mert az elmúlt évben végzett kutatásaik alapján annyival még biztonságosan üzemelne, és le is kapcsolna, ha baj van. 

A vitát bonyolítja, hogy csúsznak az új atomerőművek építései Nagy-Britanniában, ezért kellene az áram, de közben az óvatosság ebben az iparban mindennél fontosabb. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.