Több év börtönt kapott Donald Trump korábbi kampányfőnöke

külföld
2019 március 08., 05:20
comments 53

Donald Trump  volt kampányfőnökét, Paul Manafortot 47 hónapi börtönbüntetésre ítélték csütörtökön banki- és adócsalásért. Azzal vádolták, hogy elrejtette azt a több millió dollárt, amit politikai tanácsadásért kapott Ukrajnában. 

Az ügyész 19-től 25 évig terjedő börtönbüntetést kért a 69 éves tanácsadóra, de a szövetségi bíró az ítélethirdetéskor azt mondta, ez aránytalanul túlzó büntetés lenne. Hozzáfűzte, hogy Manafort korábban kifogástalan életet élt, és adakozó volt másokkal. A börtönbüntetés mellett 25 millió dollár megtérítésére és további 50 ezer dollár büntetés megfizetésére kötelezte a bíróság a volt tanácsadót.  

A Paul Manafort ítélethirdetéséről készült tárgyalótermi portré
photo_camera A Paul Manafort ítélethirdetéséről készült tárgyalótermi portré Fotó: Dana Verkouteren/AP

A már kilenc hónapja börtönben lévő Manafort zöld rabruhában és - súlyos ízületi gyulladása miatt - tolószékben jelent meg a virginiai Alexandria bíróságán. „Az elmúlt két év volt életemben a legnehezebb” - mondta rövid, alig négyperces beszédében az ítélethirdetés előtt, majd röviden szólt arról, hogy az élete mind szakmailag, mind pénzügyileg romokban hever. „Legyen velem együttérző” - fordult a bíróhoz, és köszönetet mondott a tisztességes eljárásért. 

Tavaly augusztusban egy alexandriai esküdtszék ötrendbeli adócsalásban, kétrendbeli banki csalásban, valamint külföldi bankszámla egyrendbeli eltitkolásában mondta ki őt bűnösnek. Valamennyi bűncselekményt még azelőtt követte el, hogy Donald Trump kampányfőnöke lett volna a 2016-os elnökválasztási kampányban. 

Trump három hónap után megvált tőle, amikor kiderült, hogy korábban oroszbarát ukrán politikusoknak dolgozott.

Paul Manafort Donald Trump és Ivanka Trump mögött
photo_camera Paul Manafort Donald Trump és Ivanka Trump mögött Fotó: Evan Vucci/AP

Paul Manafort hosszú éveken keresztül volt tanácsadó ukrán és orosz politikusok mellett. Az ebből származó jövedelmet nem vallotta be, vagyis adót sem fizetett. Vagyona egy részét offshore cégekben rejtette el. Az amerikai lapok szerint szerint még mindig nagyon gazdag: villák, ingatlanok, kötvények állnak a rendelkezésére. 

A volt kampánymenedzsernek jövő szerdán ismét bíróság elé kell állnia, ezúttal az amerikai fővárosban, ahol a hatóságok félrevezetése és az igazságszolgáltatás akadályozásának bűncselekményében mondják ki az ítéletet.

Paul Manafort akkor derültek ki, amikor Robert Mueller különleges ügyész Trump orosz kapcsolatait és az orosz beavatkozást vizsgálta. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.