Kézzel hajtják a lélegeztető gépeket az áram nélkül maradt Venezuelában

Tbg
külföld
2019 március 09., 18:45
comments 163

Meghalt egy 25 éves diák, miután a lélegeztőgépét áram nélkül kézzel kellett pumpálni, de egy idő után ez sem jutatta elég levegőhöz Marielsi Arayt, aki végül meghalt.

Venezuelában szombat délutánra megint az egész ország áram nélkül maradt, miután úgy tűnt, délelőtt visszatért az élet a vezetékekbe.

Szombaton az ellenzéket demonstrációra szólította fel Juan Guaidó, az ellenzék vezére, akit több mint 50 ország ismert el Venezuela vezetőjének, de az oroszok és a kínaiak, illetve a hadsereg támogatását élvező Nicolás Maduro hivatalában maradt.

Míg az ellenzéki demonstrációt kemény rendőri kíséret őrizte, könnygázt is bevetettek, néhányan megsérültek, a kormánypárti szocialista felvonuláson ilyen incidensek nem történtek. Maduróék azt kommunikálják, az áram "imperialista" szabotázsakciók miatt ment el jószerével az egész országban. Az ellenzék a gazdasági csődöt okolja a kimaradásokkal.

Venezuela ugyan olajnagyhatalom, de az ország elektromosenergia-ellátását vízerőművek biztosítják. A mostani áramszünet az ország legnagyobb ilyen létesítményéhez köthető a BBC szerint.

A vízerőművek működésével jó pár éve problémák vannak, 2016-ban már hatvan napos vészhelyzetet rendelt el a Maduro-kormány, mert rendszeresek voltak a kimaradások. Ezen az sem segített, hogy az egész energiaszektort államosították 2017-ben.

Caracasban, az ország fővárosában nem jár a metró, a kórházakban nincs áram, csak néhány negyedben van közvilágítás. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.