Az Adidas ugyanakkora bónuszt fizet a női mint a férfi világbajnok focistáknak

2015-ben az Egyesült Államok Japán legyőzésével világbajnoki címet ünnepelhetett KanadábanFotó: FRANCK FIFE/AFP

Az Adidas sportszergyártó bejelentette, hogy a jövő évi női labdarúgó-világbajnokságon ugyanakkora bónuszt fizet a céggel szerződésben álló együttesek sikeréért, mint a férfi-csapatok esetében. 

A bejelentés azt követően érkezett, hogy az amerikai női válogatott pénteken - azaz a nemzetközi nőnapon - beperelte az amerikai labdarúgó szövetséget (United States Soccer Federation - USSF), amiért negatívan diszkriminálja a női focistákat a férfiakkal szemben. 

A pert, amiben a válogatott keret mind a 28 játékosa felperesként vesz részt, azért indította el a csapat, mert mind a válogatott bónuszok, mind a csapat felkészülési körülményei messze elmaradnak a férfiak számára biztosított lehetőségektől. Több ismert női sportoló, így Serena Williams és  Sloane Stephens teniszcsillagok is kiálltak a kezdeményezés mellett. 

A női csapat játékosai azért is érzik méltatlannak a szövetség eljárását, mert a csapat négy olimpiai bajnoki címet és három világbajnoki címet szállított már az Egyesült Államoknak - ellentétben a férfi-csapattal, amelyik közel sem tud férközni a nemzetközi élvonalhoz. Ők a jövő évi torna nagy esélyesei is.

Erre reagált a hétvégén az Adidas sportszergyártó márkaigazgatója, Eric Liedtke, aki a cég hivatalos Twitter-oldalán közölte, hogy a jövőben a férfi és a női csapat is pontosan ugyanazokat a juttatásokat és bónuszokat élvezheti majd: 

(Huffington Post)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.