Grandiózus balzsamecet-csalást lepleztek le Olaszországban

Több 444 videó?
Szeretném
Fotó: Dave Kotinsky/AFP

Az igazi, hamisítatlan balzsamecet Olaszországban, azon belül is csak Modena és Reggio Emilia városában készül; szigorúan kézzel szüretelt, trebbiano típusú fehér szőlőből, illetve az abból készült mustból. Az Európai Unió is védi a balzsamecetet, mint a térséghez és a válogatott alapanyaghoz kötődő szabadalmat. 

Olaszországban ezeket a szabadalmakat elég komolyan veszik, ezért is lett akkora botrány abból, hogy kiderült: egyes cégek mindenféle, válogatlan „asztali szőlőt” adtak el úgy balzsamecet érlelésével foglalkozó cégeknek, mintha az gondosan válogatott trebbiano lenne. 

Nagyszabású nyomozás végén a hatóságok mintegy 9000 tonnányi szőlőt illetve mustot és egyéb borászati termékeket foglaltak le mintegy 15 millió eurónyi értékben, amik arra szolgálnak bizonyítékul, hogy egyes vállalatok tudatosan és hatalmas volumenben pancsoltak kamu-balzsamecetet, illetve vertek át ezzel foglalkozó cégeket. 

Gian Marco Centinaio agrárminiszter külön megköszönte a hatóságok munkáját, és hogy megvédték az olasz termékek minőségét és becsületét. (Euronews)