Grandiózus balzsamecet-csalást lepleztek le Olaszországban

étel
2019 március 10., 20:14
comments 208
photo_camera Fotó: Dave Kotinsky/AFP

Az igazi, hamisítatlan balzsamecet Olaszországban, azon belül is csak Modena és Reggio Emilia városában készül; szigorúan kézzel szüretelt, trebbiano típusú fehér szőlőből, illetve az abból készült mustból. Az Európai Unió is védi a balzsamecetet, mint a térséghez és a válogatott alapanyaghoz kötődő szabadalmat. 

Olaszországban ezeket a szabadalmakat elég komolyan veszik, ezért is lett akkora botrány abból, hogy kiderült: egyes cégek mindenféle, válogatlan „asztali szőlőt” adtak el úgy balzsamecet érlelésével foglalkozó cégeknek, mintha az gondosan válogatott trebbiano lenne. 

Nagyszabású nyomozás végén a hatóságok mintegy 9000 tonnányi szőlőt illetve mustot és egyéb borászati termékeket foglaltak le mintegy 15 millió eurónyi értékben, amik arra szolgálnak bizonyítékul, hogy egyes vállalatok tudatosan és hatalmas volumenben pancsoltak kamu-balzsamecetet, illetve vertek át ezzel foglalkozó cégeket. 

Gian Marco Centinaio agrárminiszter külön megköszönte a hatóságok munkáját, és hogy megvédték az olasz termékek minőségét és becsületét. (Euronews)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.