Grandiózus balzsamecet-csalást lepleztek le Olaszországban

Fotó: Dave Kotinsky/AFP

Az igazi, hamisítatlan balzsamecet Olaszországban, azon belül is csak Modena és Reggio Emilia városában készül; szigorúan kézzel szüretelt, trebbiano típusú fehér szőlőből, illetve az abból készült mustból. Az Európai Unió is védi a balzsamecetet, mint a térséghez és a válogatott alapanyaghoz kötődő szabadalmat. 

Olaszországban ezeket a szabadalmakat elég komolyan veszik, ezért is lett akkora botrány abból, hogy kiderült: egyes cégek mindenféle, válogatlan „asztali szőlőt” adtak el úgy balzsamecet érlelésével foglalkozó cégeknek, mintha az gondosan válogatott trebbiano lenne. 

Nagyszabású nyomozás végén a hatóságok mintegy 9000 tonnányi szőlőt illetve mustot és egyéb borászati termékeket foglaltak le mintegy 15 millió eurónyi értékben, amik arra szolgálnak bizonyítékul, hogy egyes vállalatok tudatosan és hatalmas volumenben pancsoltak kamu-balzsamecetet, illetve vertek át ezzel foglalkozó cégeket. 

Gian Marco Centinaio agrárminiszter külön megköszönte a hatóságok munkáját, és hogy megvédték az olasz termékek minőségét és becsületét. (Euronews)


Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.