Kormányellenes tüntetők kifosztották és felgyújtották a legrégebbi múzeumot Algériában

Kifosztották, feldúlták és felgyújtották az utcán randalírozó tüntetők az algíri Nemzeti Régészeti és Iszlám Művészeti Múzeumot - írja az AFP alapján az MTI. 

Az észak-afrikai országban hetek óta erőszakos tüntetések zajlanak. A haragot az váltotta ki, hogy februárban az 1999 óta hatalmon lévő Abdul-Azíz Buteflika elnök bejelentette, újra elindul a tisztségéért.

A dühödt tömeg pénteken betört a művészeti múzeumba, és pusztításba kezdett: a tüntetők több értékes tárgyat elvittek, szándékosan összetörtek, iratokat semmisítettek meg, majd felgyújtották az épületet. Csak a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhető, hogy nem történt nagyobb emberi tragédia, így a lángok végül a kiállítótermeket nem, csak irodahelyiségeket érintettek. 

A múzeum valószínűleg nem a tüntetők művészeti érdeklődése miatt lett a támadás áldozata, hanem mert az épület az elnöki székhelyhez vezető sugárút egyik kereszteződésében áll. 

A francia uralom (1830-1962) idején, 1897-ben felavatott algíri múzeum az egyik legrégebbi egész Afrikában, gyűjteménye 2500 év történetét és művészetét öleli fel. A minisztérium a történelmi örökség elleni bűncselekménynek nevezte a múzeum megtámadását. 

Már egy héttel korábbi, március 1-jei tüntetés alkalmával is megpróbáltak bűnözők behatolni a múzeumba, de akkor nem jártak sikerrel.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.