Kormányellenes tüntetők kifosztották és felgyújtották a legrégebbi múzeumot Algériában

külföld
2019 március 10., 16:06
comments 106

Kifosztották, feldúlták és felgyújtották az utcán randalírozó tüntetők az algíri Nemzeti Régészeti és Iszlám Művészeti Múzeumot - írja az AFP alapján az MTI. 

link Forrás

Az észak-afrikai országban hetek óta erőszakos tüntetések zajlanak. A haragot az váltotta ki, hogy februárban az 1999 óta hatalmon lévő Abdul-Azíz Buteflika elnök bejelentette, újra elindul a tisztségéért.

A dühödt tömeg pénteken betört a művészeti múzeumba, és pusztításba kezdett: a tüntetők több értékes tárgyat elvittek, szándékosan összetörtek, iratokat semmisítettek meg, majd felgyújtották az épületet. Csak a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhető, hogy nem történt nagyobb emberi tragédia, így a lángok végül a kiállítótermeket nem, csak irodahelyiségeket érintettek. 

A múzeum valószínűleg nem a tüntetők művészeti érdeklődése miatt lett a támadás áldozata, hanem mert az épület az elnöki székhelyhez vezető sugárút egyik kereszteződésében áll. 

A francia uralom (1830-1962) idején, 1897-ben felavatott algíri múzeum az egyik legrégebbi egész Afrikában, gyűjteménye 2500 év történetét és művészetét öleli fel. A minisztérium a történelmi örökség elleni bűncselekménynek nevezte a múzeum megtámadását. 

Már egy héttel korábbi, március 1-jei tüntetés alkalmával is megpróbáltak bűnözők behatolni a múzeumba, de akkor nem jártak sikerrel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.