Katar több száz millió dollárt ajánlhatott a Fifa vezetőinek a 2022-es vébé odaítélése előtti hetekben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A brit Sunday Times írta meg vasárnap, hogy Katar mintegy 400 millió dollárt ajánlott fel a FIFA-nak 2010-ben, pár héttel a döntés meghozatala előtt arról, hogy hol legyen a 2022-es világbajnokság. Amit aztán Katar kapott. 

A vasárnapi információk megjelenése után sürgős belső vizsgálatot kezdtek el követleni a szervezetnél. A kifizetés vádját először 2018 januárjában írta meg az ausztrál vébépályázat ügyeiről író szivárogtató, Bonita Mersiades, most viszont a Sunday Times dokumentumok alapján is arról írt, hogy a katari al-Jazeera vezetői kötöttek egy szerződést a labdarúgást irányító szervezettel, melyben volt egy 100 millió dolláros záradék, amelyet akkor fizetnek ki, ha Katar kapja a rendezési jogot. 

A dokumentumokból az is kiderül, hogy Fifa nevezhette meg a számlát, ahova a 100 millió utalniuk kell.

A Sunday Times ezen kívül arról is, hogy egy második titkos, a televíziós jogokra vonatkozó szerződés pedig további 480 millió dollár kifizetését helyezte kilátásba három évvel később. Emiatt a lefizetési kísérlet miatt állítólag már a svájci rendőrség is nyomoz. 

Ezeket a kifizetéseket a FIFA akkori főtitkára, Jérôme Valcke hagyhatta jóvá, akit azóta kilenc évre eltiltottak bármiféle, labdarúgásban betöltött szereptől. 

A FIFA válaszában annyit írt a brit lapnak, hogy a hasonló vádakat korábban már részletesen kommentálták, és a továbbiakban is együttműködnek a hatóságokkal. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.