Katar több száz millió dollárt ajánlhatott a Fifa vezetőinek a 2022-es vébé odaítélése előtti hetekben

külföld
2019 március 11., 12:03

A brit Sunday Times írta meg vasárnap, hogy Katar mintegy 400 millió dollárt ajánlott fel a FIFA-nak 2010-ben, pár héttel a döntés meghozatala előtt arról, hogy hol legyen a 2022-es világbajnokság. Amit aztán Katar kapott. 

A vasárnapi információk megjelenése után sürgős belső vizsgálatot kezdtek el követleni a szervezetnél. A kifizetés vádját először 2018 januárjában írta meg az ausztrál vébépályázat ügyeiről író szivárogtató, Bonita Mersiades, most viszont a Sunday Times dokumentumok alapján is arról írt, hogy a katari al-Jazeera vezetői kötöttek egy szerződést a labdarúgást irányító szervezettel, melyben volt egy 100 millió dolláros záradék, amelyet akkor fizetnek ki, ha Katar kapja a rendezési jogot. 

A dokumentumokból az is kiderül, hogy Fifa nevezhette meg a számlát, ahova a 100 millió utalniuk kell.

A Sunday Times ezen kívül arról is, hogy egy második titkos, a televíziós jogokra vonatkozó szerződés pedig további 480 millió dollár kifizetését helyezte kilátásba három évvel később. Emiatt a lefizetési kísérlet miatt állítólag már a svájci rendőrség is nyomoz. 

Ezeket a kifizetéseket a FIFA akkori főtitkára, Jérôme Valcke hagyhatta jóvá, akit azóta kilenc évre eltiltottak bármiféle, labdarúgásban betöltött szereptől. 

A FIFA válaszában annyit írt a brit lapnak, hogy a hasonló vádakat korábban már részletesen kommentálták, és a továbbiakban is együttműködnek a hatóságokkal. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.