Nem engedik felszállni a Boeing-737-8 MAX gépeket az etiópok és a kínaiak

külföld
2019 március 11., 07:08
comments 159

Az Ethiopian Airlines, a kínai polgári légiforgalmi hatóság és a Cayman Airways karibi légitársaság egy időben jelentette be, hogy a hétvégén Addisz-Abeba mellett szerencsétlenül járt típusból, a Boeing-737-8 MAX-ból egyelőre egyetlen egy sem repülhet - írja az MTI.

A DW cikke felidézi, hogy bár az új repülőgépeket általában igen ritkán éri baleset, 6 hónapon belül ez már a második eset volt, hogy egy szinte zsír új Boeing 737 MAX 8 felszállás után lezuhan. Az előző eset októberben történt Indonéziában, ahol a Lion Air Jakartából felszálló Boeingja zuhant a tengerbe, 189 embert megölve.

Az Ethiopian Airlines gépe jó látási körümények között szállt fel, hogy hat perccel később, Addisz-Abebától 51 kilométerre délre egy mezőre zuhanjon. A pilóta előtte problémákra panaszkodott és engedélyt kért, hogy visszatérhessen a repülőtérre. A fedélzeten tartózkodó nyolcfős személyzet és a több mint 30 országból származó 149 utas mind életét vesztette.

A Lion Air gépe szintén aránylag jó látási körülmények között szállt fel, hogy a pilóta már 2-3 perccel később engedélyt kérjen a visszatérésre, ami már nem sikerült, a gép a tengerbe veszett. Bár a vizsgálati jelentés még nem készült el Indonéziában, az már tudható, hogy a tragédia előtti napokban gond volt a gép levegősebességmérő készülékével. 

Ez a MAX 8-as modell a Boeing igen sikeres és megbízható 737-es szériájának új, két éve piacra dobott, üzemanyagtakarékos, rövid- és középtávú utakra fejlesztett modellje.  

Az etióp légitársaság közölte: noha egyelőre nem ismerik a katasztrófa okát, elővigyázatosságból további rendelkezésig egyetlen gép sem szállhat fel a típusból.

Nem sokkal korábban jelentette be a kínai polgári légiforgalmi hatóság is, hogy az ország összes Boeing-737-8 MAX-ának a földön kell maradnia ellenőrzésükig. A kínai légitársaságoknak 96 ilyen gépük van, a típusból a világban üzemeltetett összes repülő több mint egynegyede. 

 Az indonéz polgári légiforgalmi hatóság hétfőn felajánlotta az etiópnak, hogy segít a nyomozásban, miután az indonéz gép szerencsétlenségének kivizsgálásával tapasztalatokat szereztek erre a típusra vonatkozóan.

A Cayman Airways karibi légitársaság is bejelentette, hogy ideiglenesen nem repülhet egyetlen Boeing-737-8 MAX típusú gépe sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.