Tetanuszos lett az oltásellenes szülők gyereke, 800 ezer dollár volt a kezelése

2019 március 11., hétfő 17:57
468

A tetanusz a világ tán legkönnyebben elkapható, akár végzetes betegsége. A tetanusz kórokozója, a Clostridium tetani baktérium az egész világon jelen van, spórái a Wikipedia szerint „mindenütt előfordulnak az utca porában, vagy a kerti földben”. Ha ezek a spórák nyílt sebbe keverednek, már kész is a fertőzés. Maga a betegség elég borzalmas, a baktérium elszaporodva olyan toxinokat termel, amelyek károsítják az izommozgató idegeket, ezzel bénulást és görcsöket okoznak.

Pontosan ilyen tünetek jelentkeztek egy oregoni kisfiúnál hat nappal azután, hogy a tanyájukon játszva megkarcolta a homlokát, írja a New York Times. A hatéves kisfiú állkapcsa rángani kezdett, légzése nehézzé vált és görcsrohamai lettek. A kórházban kiderült, hogy az oltásellenes szülők oltatlan gyermeke valóban tetanuszban szenved. Amiben az a szomorú, hogy ez a betegség védőoltással tökéletesen megelőzhető. Oregonban például, bár az az oltásellenesség amerikai epicentruma, az elmúlt több mint harminc évben ez a 2017-es volt az első eset, amikor egy gyerek tetanuszos lett.

A hatéves kisfiú tehát egy teljesen elkerülhető betegséget kapott el. A tetanusz, amilyen könnyen megelőzhető, annyira nehezen kezelhető. Bár a kórházban azonnal beoltották tetanusz ellen, ez a már kialakult fertőzésen nem segített. A kisfiú pokoli görcsöktől szenvedett, amiket már a legkisebb inger is kiváltotta, így heteket töltött egy elsötétített szobában, füldugóval a fülében, miközben orvosai csak suttogva mertek beszélni a közelében, nehogy a hangoskodásuk újabb görcsrohamot idézzen elő. A gyerek közben hetekig lélegeztetőgépen is volt. Végül összesen 57 napig szorult kórházi ellátásra, melynek végösszege a már említett több mint 800 ezer dollár (vagyis több mint 225 millió forint) lett.

„Őszintén, sosem gondoltam volna, hogy valaha találkozni fogok ezzel a betegséggel az Egyesült Államokban” – nyilatkozta a New York Timesnak a gyerek kezelőorvosa, az esetről tanulmányt is író Judith A. Guzman-Cottrill, aki szerint őt és orvostársait különösen megviselte a gyerek fölösleges szenvedése.

A gyerek szüleit azonban még ez sem tántorította el tudományosan megalapozatlan meggyőződésüktől. A tetanusz különös betegség, csak attól, hogy valaki már átesett rajta, nem lesz immúnis rá. Így tehát hiába gyógyult fel a kisfiú, idővel esedékessé vált az emlékeztető oltás beadása, ami már megadta volna neki az immunitást. De amikor az orvosok ezt szóba hozták, a szülők ezt és a további ajánlott védőoltások beadását is visszautasították.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt