Több tucat szülő fizetett kenőpénzeket, hogy felvegyék a gyerekeiket a legmenőbb amerikai egyetemekre

Több 444 videó?
Szeretném

Az FBI kedden több mint 30 embert vádolt meg azzal, hogy részt vettek abban a régóta tartó vesztegetési és csalássorozatban, aminek a lényege az volt, hogy a gyerekeik jó nevű egyetemekre kerülhessenek be. 

A Washington Post szerint a vádlottak között van két ismert tévés: a Született feleségekből ismert Felicity Huffman és Lori Loughlin is. Huffman állítólag 15 ezer dollárt csengetett ki, hogy jobb legyen a lánya teszteredménye. A Los Angeles Times szerint Huffmant 11 másik emberrel együtt őrizetbe is vették. 

Felicity Huffman és Lori LoughlinFotó: LISA O'CONNOR, TOMMASO BODDI/AFP

A hatóságok szerint a csalások 2011-ben kezdődhettek, és olyan egyetemek vannak az érintettek között, mint a Georgetown, a Yale, a Stanford, a Texasi Egyetem, a Dél-Kaliforniai Egyetem vagy a Los Angeles-i Egyetem. 

A csalásoknak több formája volt: előfordult, hogy egy okosabb hallgatót küldtek be a vizsgára a nem olyan okos gyerekük helyett, de volt olyan is, amikor előre megkapták a kérdéseket vagy utólag feljavították a válaszaikat. Máskor edzőket is lefizettek, hogy a gyerekük a papíron bekerülhessen egy-egy csapatba, amivel nőtt az esélyük a felvételinél. Előfordult, hogy a gyereknek köze sem volt ahhoz a sporthoz, amire a plusz pontot kapta.