Bukta Imre elmondta, hogy kiskorában zaklatta egy pap

vallás
2019 március 12., 11:02
comments 95

A kortárs képzőművészet egyik legeredetibb alkotója, a magyar vidék nagy festője a 24.hu-nak adott interjút mezőszemerei műtermében. Bukta Imre beszélgetés közben váratlanul lehalkította a hangját, amikor arról kezdett beszélni, hogy hisz Istenben, de egy ideje nem jár templomba, mert „nem szereti a papokat”. A riporter kérdésére, hogy miért fogta suttogóra, azt válaszolta:

„Nem is tudom… Nem kéne általánosítani, de kiskoromban volt egy nagyon negatív élményem. Olyan, amikhez hasonlók most kerülnek napvilágra.”

Zaklatta egy pap? - kérdez rá konkrétan az újságíró.

„Zaklatott. De nem fogok beszélni róla. Az egyik művemben, ami egyébként látható volt a minapi kiállításomon is, kidolgoztam magamból azt a szörnyű élményt. És neki magának is megbocsátottam.”

Ezek után azt sem volt hajlandó elárulni, melyik az a műve.

link Forrás

Az elmúlt két évtizedben többezer gyerekmolesztáló pap áldozatai álltak elő világszerte, de Magyarországon a nagyon kevés eset látott napvilágot. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint Magyarországon „kevésbé fordulnak elő visszaélések”, mert „a magyar ember családban gondolkodik, a gyermek az érték, azt védeni kell.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.