Bukta Imre elmondta, hogy kiskorában zaklatta egy pap

vallás
2019 március 12., 11:02
comments 95

A kortárs képzőművészet egyik legeredetibb alkotója, a magyar vidék nagy festője a 24.hu-nak adott interjút mezőszemerei műtermében. Bukta Imre beszélgetés közben váratlanul lehalkította a hangját, amikor arról kezdett beszélni, hogy hisz Istenben, de egy ideje nem jár templomba, mert „nem szereti a papokat”. A riporter kérdésére, hogy miért fogta suttogóra, azt válaszolta:

„Nem is tudom… Nem kéne általánosítani, de kiskoromban volt egy nagyon negatív élményem. Olyan, amikhez hasonlók most kerülnek napvilágra.”

Zaklatta egy pap? - kérdez rá konkrétan az újságíró.

„Zaklatott. De nem fogok beszélni róla. Az egyik művemben, ami egyébként látható volt a minapi kiállításomon is, kidolgoztam magamból azt a szörnyű élményt. És neki magának is megbocsátottam.”

Ezek után azt sem volt hajlandó elárulni, melyik az a műve.

Az elmúlt két évtizedben többezer gyerekmolesztáló pap áldozatai álltak elő világszerte, de Magyarországon a nagyon kevés eset látott napvilágot. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint Magyarországon „kevésbé fordulnak elő visszaélések”, mert „a magyar ember családban gondolkodik, a gyermek az érték, azt védeni kell.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt