Elindult a határozatlan idejű sztrájk a Hankooknál

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) közölte, hogy elkezdte a határozatlan idejű sztrájkot a HANKOOK Tire
Magyarország Kft. dunaújvárosi gyárában.

A szakszervezet szerint a cég teljesen elutasította a szakszervezet követelését, sőt a VDSZ korábbi ajánlatai és az utolsó pillanatig reményt adó tárgyalások helyett a teljes ellenállást választotta, ezért nem volt más lehetőség, mint elkezdeni a sztrájkot a dolgozók magas támogatása mellett.

A közlemény szerint a cégvezetés még a sztrájk előtti utolsó órákban is igyekezett nyomást gyakorolni a dolgozókra azzal, hogy elhíresztelték: ha sztrájk lesz, elmaradhat az év végi bónusz.

A VDSZ azt írja, a cég „egy, a dolgozóknak címzett közleményében – fittyet hányva a hatályos magyar jogszabályoknak – közölte: nem hajlandó semmiféle tárgyalásba bocsátkozni a sztrájk idején, pedig a munkabeszüntetés alatt is kötelező az egyeztetés.

Egy dolgozó egy abronccsal a dél-koreai cég rácalmási gyárában 2012. november 17-én.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/AP

Kedden a kipufogóöntvényeket készítő, kínai tulajdonú Wescast Hungary Autóipari Zrt. 1200 dolgozót foglalkoztató üzemében is elkezdődött egy 3 napos sztrájk. Ott az átlagos fizetés alig haladja meg a garantált bérminimumot.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.