Iránban 33 év börtönre és 148 korbácsütésre ítéltek egy jogvédő ügyvédet

Naszrin Szotudeh (Nasrin Sotoudeh) iráni jogvédő ügyvéd 2013-ban, miután szabadult hároméves börtönbüntetéséből. Azóta már kétszer ítélték el, összesen 38 évet kéne börtönben töltenie jogvédő munkája miatt.Fotó: BEHROUZ MEHRI/AFP

Még iráni mércével is rendkívül szigorú, 33 éves börtönbüntetésre ítéltek Teheránban egy jogvédőt. Naszrin Szotudeh ügyvéd a nők jogaiért harcolt, azok érdekében lépett fel, akiket amiatt üldözött az állam, hogy felléptek a nőkre kényszerített fejkendő, a hidzsáb kötelező viselete ellen.

Szotudeh elítélését férje, Reza Handan hozta nyilvánosságra hétfőn a Facebookon.

Az Amnesty International közleményében megrázónak nevezte az ítéletet, hogy Szotudehnek egy korábbi, távollétében hozott öt éves bóntetésével együtt csaknem négy évtizedet kell börtönben töltenie és 148 korbácsütést kell elviselnie csupán azért, mert kiállt a jogaikért küzdő nők mellett. "Naszrin Szotudehet azonnal és feltételek nélkül szabadon kell bocsátani, ezt az obszcén ítéletet pedig azonnal el kell törölni" - írta a közel-keleti térségért felelős igazgatójuk, Philip Luther.

"Szotudeh egész életét a női jogok védelmének és a halálbüntetés elleni küzdelemnek szentelte. Mélységesen felháborító, hogy az iráni hatóságok pusztán emberi jogi munkája miatt büntetik. Elítélése csak megerősíti az Iránról, mint a nők kegyetlen elnyomójáról kialakult képet" - írta Luther. A közleményben megjegyzik, hogy saját adataik szerint ez a valaha volt legsúlyosabb ítélet, amit jogvédőre szabtak ki Iránban. Ez már csak azért is lehetséges, mert az Amnesty értesülései szerint Szotudeh esetében az iráni Btk. 134-ik paragrafusát is bevetették, amely lehetővé teszi a bíróknak, hogy a háromnál több vádpontban megvádoltat esetében a törvényekben előírt legszigorúbb büntetésnél is szigorúbb ítéletet hozzanak. Szotudehet 7 pontban vádolták meg, a bíró mind a hét vádpont esetében a maximális büntetést szabta ki, és azt toldotta meg még négy évvel.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.