Rendhagyó hírportállá alakul a SZEMlélek keresztény blog

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az egész azzal indult, hogy Gégény István újságíró készített egy interjút Beer Miklós püspökkel, mert olyan kritikus, megoldást kereső mondatokat hallott tőle, amilyenek ritkák a magyar egyházi vezetők között. Mivel az országos katolikus médiumok nem akarták lehozni az interjút, ezért jobb híján kirakta azt a blogjára. Ebből lett a SZEMlélek - mesélte még 2016-ban, amikor interjút adott a 444-nek.

A blog egyedi ízlésére jellemző a tavaly decemberi interjúkötet névsora, amelyen katolikus elöljárók mellett szerepelt például Ambrus Attila, Balog Zoltán és Gera Zoltán is.

Fotó: Botos Tamás

Ma sajtóközleményt kaptunk, hogy „4 év után megszűnik a SZEMlélek blog, pontosabban átalakul: új külsővel, még több, még változatosabb, még gyakrabban frissülő tartalommal, értékmagazinként jelentkezik az egyre nagyobb hatást kiváltó orgánum, amely a társadalom széles rétegeit érintő témákhoz továbbra is a párbeszéd, a nyitottság és a közösségépítés jegyében közelít.”

A leírásban sehol nem szerepel a kereszténység, de a kedd délutáni nyitólapot végigpörgetve egyértelmű a szerkesztőség érdeklődése: egy Pál Ferenc-interjúrészlet a vezető anyag, alatta a pápai látogatás hírei, majd beszámoló Hölvényi György fideszes képviselő látogatásáról egy afrikai misszionáriusnál és rövid riport „a szegedi egyházi stadion dilemmáiról”. Az oldalt futó, egyelőre ritkásan frissülő rövidhírek többsége viszont nem vallási vonatkozású, van benne pártpolitika, sport, kultúra, közlekedés. 

„A SZEMlélek közösségébe azokat az olvasókat és szerzőket várjuk, akik a megbélyegzés helyett a nyitottság, a szekértáborharc helyett a párbeszéd, a kirekesztés helyett a befogadó közösség eszményét vallják magukénak”

- nyilatkozta Gégény István főszerkesztő. A beharangozó videóban mások mellett Böjte Csaba, Al Ghaoui Hesna, Gundel Takács Gábor és Szöllősi Györgyi méltatják a vállalkozást.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.