Rendhagyó hírportállá alakul a SZEMlélek keresztény blog

vallás
2019 március 12., 13:03
comments 40

Az egész azzal indult, hogy Gégény István újságíró készített egy interjút Beer Miklós püspökkel, mert olyan kritikus, megoldást kereső mondatokat hallott tőle, amilyenek ritkák a magyar egyházi vezetők között. Mivel az országos katolikus médiumok nem akarták lehozni az interjút, ezért jobb híján kirakta azt a blogjára. Ebből lett a SZEMlélek - mesélte még 2016-ban, amikor interjút adott a 444-nek.

A blog egyedi ízlésére jellemző a tavaly decemberi interjúkötet névsora, amelyen katolikus elöljárók mellett szerepelt például Ambrus Attila, Balog Zoltán és Gera Zoltán is.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Ma sajtóközleményt kaptunk, hogy „4 év után megszűnik a SZEMlélek blog, pontosabban átalakul: új külsővel, még több, még változatosabb, még gyakrabban frissülő tartalommal, értékmagazinként jelentkezik az egyre nagyobb hatást kiváltó orgánum, amely a társadalom széles rétegeit érintő témákhoz továbbra is a párbeszéd, a nyitottság és a közösségépítés jegyében közelít.”

A leírásban sehol nem szerepel a kereszténység, de a kedd délutáni nyitólapot végigpörgetve egyértelmű a szerkesztőség érdeklődése: egy Pál Ferenc-interjúrészlet a vezető anyag, alatta a pápai látogatás hírei, majd beszámoló Hölvényi György fideszes képviselő látogatásáról egy afrikai misszionáriusnál és rövid riport „a szegedi egyházi stadion dilemmáiról”. Az oldalt futó, egyelőre ritkásan frissülő rövidhírek többsége viszont nem vallási vonatkozású, van benne pártpolitika, sport, kultúra, közlekedés. 

„A SZEMlélek közösségébe azokat az olvasókat és szerzőket várjuk, akik a megbélyegzés helyett a nyitottság, a szekértáborharc helyett a párbeszéd, a kirekesztés helyett a befogadó közösség eszményét vallják magukénak”

- nyilatkozta Gégény István főszerkesztő. A beharangozó videóban mások mellett Böjte Csaba, Al Ghaoui Hesna, Gundel Takács Gábor és Szöllősi Györgyi méltatják a vállalkozást.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.