Szétválhat az elnöki és a vezérigazgatói tisztség az OTP-ben

Az elnöki és vezérigazgatói tisztség szétválasztását lehetővé tevő alapszabálymódosításról is dönthet az OTP Bank április 12-re összehívott éves közgyűlése, derült ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedd hajnalban közzétett közgyűlési előterjesztésből. A hatályos alapszabály szerint az OTP igazgatóságának elnöke egyben a társaság vezérigazgatója is - jelenleg mindkét tisztséget Csányi Sándor tölti be.

A javasolt módosítás lehetővé tenné, hogy az ügyvezetői funkciókat, vagyis a vezérigazgatóságot más személy lássa el, a két tisztséget szétválasszák. Erről a javaslat szerint az igazgatóság saját hatáskörében dönthetne.

Az indoklás szerint az alapszabály módosítására az OTP Csoport jelentős nemzetközi expanziójára és a piaci kihívásokra való rugalmas alkalmazkodás érdekében van szükség. A módosítási javaslat egyúttal rendezi a jelenlegi elnök-vezérigazgatói feladatok és hatáskörök megoszlását arra az esetre, ha az igazgatóság elnöke és a vezérigazgató nem ugyanazon személy.

Az OTP Bank éves rendes közgyűlésének napirendjén szerepel a 2018. évi anyavállalati és konszolidált beszámolók elfogadása, döntés az adózott eredmény felhasználásáról, valamint az igazgatóság felhatalmazása saját részvények megszerzésére. Bencsik László vezérigazgató-helyettes március 1-i tájékoztatása szerint a bank 2018 után idén is 61,32 milliárd forintot kíván osztalékként kifizetni. Tavaly részvényenként 219 forint osztalék kifizetéséről döntött a bank közgyűlése, a saját részvényekre eső osztalékkal megnövelve 221,35 forintot kaptak a részvényesek. (Via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.