A bíróság szerint nem bizonyított, hogy a Bunge-ügy vádlottja ismerte a századvéges Heim Pétert

bűnügy
2019 március 13., 12:53
comments 72

Az amerikai Bunge, ami a Floriol és Vénusz étolajak gyártója és forgalmazója sokáig lobbizott a magyar kormánynál az étolaj áfájának csökkentése érdekében, mivel az áfaszint Magyarországon volt a legmagasabb. Ebből pattant ki az ügy, ami végül a 2014-es kitiltási botrányhoz vezetett.

A Bungét ugyanis megkereste egy Tábor Viktor nevű vállalkozó, aki felajánlotta, el tudja intézni az áfacsökkentést, ha a Bunge átutal 2 milliárd forintot egy alapítványnak, ehhez ugyanis meg kellene vesztegetni pár embert. Tábor azt mondta, ismeri Heim Pétert, a kormánynak dolgozó Századvég Gazdaságkutató elnökét, és rajta keresztül menne az üzlet.

A Bunge ezután fordult az amerikai nagykövetséghez, az USA pedig kitiltott az Egyesült Államokból 6, az ügyhöz köthető magyar állampolgárt, köztük Vida Ildikót, a NAV akkori elnökét.

Az ügyben nyomozás indult, majd az ügyészség készített egy vádiratot, amit sokan furcsálltak: azt írták benne, hogy

Tábor Viktor bűnös ugyan, de Heim Péter, és más állami hivatalnokok meg Fidesz-közeli üzletemberek nem tudtak arról, hogy Tábor rájuk hivatkozott.

A perben maga Heim is tanúskodott, természetesen mindent tagadott, azt is, hogy ismeri Tábor Viktort. Az első fokon eljáró bíróságnak azonban nem állt össze a kép, azt mondták, valakinek mindenképp állnia kellett Tábor Viktor mögött. A bíróságon ezután, kb. két évvel ezelőtt úgy döntöttek, újra kell kezdeni az eljárást.

A tárgyalást azóta újrakezdték, ma meg is született az elsőfokú ítélet. Az új eljárásban az ügyészség szinte ugyanazt a vádiratot adta elő, és most a bíróság már ennek megfelelően is döntött, mondván, tényleg nincs elegendő bizonyíték arról, hogy Tábor Viktor valaki más korrupciós üzenetét közvetítette, és nem csak hazudott a befolyásos támogatóiról. Azt, hogy Tábor Viktor tényleg ismerte volna Heim Pétert, a rendőrségnek nem sikerült a nyomozás során bizonyítani. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.