A brit parlament elutasította az alku nélküli kilépést is

külföld
2019 március 13., 18:19
comments 496

Kis többséggel, de elutasította a londoni alsóház, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. Mivel a Theresa May miniszterelnök és az EU vezetői által kötött alkut már tegnap leszavazták, ezért jöhet a következő szavazás:

a kilépés elhalasztásáról.

photo_camera Fotó: MARK DUFFY/AFP

Ahogy keddi elemzésünkben írtuk: mostanra szinte mindenki azt mondja Nagy-Britanniában, hogy ha ezt az alkut kedden nem szavazza meg a parlament, akkor el kell halasztani a március 29-i kilépést. Az alku nélküli kilépés ugyanis azonnali határellenőrzéssel, a kereskedelem és a közlekedés súlyos zavaraival járna. A parlament többsége már hozott arról határozatot, hogy nem akar alku nélküli kilépést. Jean-Claude Juncker hétfő éjfélkor azt is mondta, hogy ha ez a változat se jó a briteknek, akkor egészen biztosan nem lesz alku, mert mostantól az EU nem is tárgyal újabb módosításról. Theresa May vasárnap egy lakossági fórumon arról beszélt, hogy ha kedden a képviselők megint leszavazzák az alkut, akkor lehet, hogy sohasem lesz Brexit.

Hát, leszavazták. Most pedig azt is leszavazták, 312-308 arányban, hogy alku nélkül lépjenek ki a közeljövőben.

Illetve ez sem olyan egyszerű: az elfogadott indítvány szövege szerint soha, semmilyen körülmények között nem lehet alku nélküli kilépés. A BBC szerkesztője szerint azonban ez tulajdonképpen szándéknyilatkozat, nem kötelez a törvény erejével, azt jelenti csupán, hogy a parlamenti többség élesen elutasítja az alku nélküli kilépést.

Holnap jön a következő szavazás a március 29-re ütemezett kilépés elhalasztásáról. Csakhogy, ha ez még össze is jön, ebbe minden egyes uniós tagállamnak bele kell mennie.

photo_camera Fotó: JESSICA TAYLOR/AFP

És hogy tényleg semmi ne tűnjön biztosnak: egy szakértő már a szavazás előtti percekben arról beszélt a BBC-n, hogy annyira nem látszik más megoldás, hogy Theresa May harmadszor is a parlament elé viheti az alkuját, amelyet már kétszer leszavaztak hatalmas többséggel.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője előrehozott választást követel.

A Skót Nemzeti Párt új népszavazást a Brexitről.

Egy újabb szavazáson pedig elbukott az a javaslat, amely május 22-ig kért volna haladékot a kormánynak, hogy addig fel tudjon készülni egy alku nélküli Brexitre. Számos tory képviselő és több miniszter nem szavazta meg a pártjuk javaslatát, újabb politikai botrányt kiváltva. 

Theresa May ezek után felszólalásában emlékeztetett, hogy a szavazások nem oldják meg az alapproblémát: 

ha a képviselők nem akarnak alku nélküli kilépést, akkor muszáj megszavazniuk az alkut.

Ha a parlament támogatja az alkuját, akkor elég lesz egy rövid halasztás, de ha nem, akkor hosszú átmeneti időszakra kell készülni - figyelmeztetett. És például arra, hogy a brit pártoknak részt kell venniük az európai parlamenti választásokon májusban.

A holnap szavazásra kerülő előterjesztés szerint jövő szerdáig kell elfogadnia a többségnek May megállapodását. Ha ez megtörténik, akkor „csak” június 30-ig kérnek halasztást az EU-tól. De ha nem, akkor sokkal hosszabb időre eltolják a kilépést.

Az Európai Bizottság ezt reagálta a parlamenti döntésekre:

„Két módja van az EU-ból való kilépésnek: alkuval vagy alku nélkül. Az EU mindkettőre készen áll. Az alku nélküli kilépés elkerüléséhez nem elég szavazni ellene - meg kell szavazni az alkut. Van egy megállapodásunk a miniszterelnökkel, és az EU ezt kész aláírni.”

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.