Választási csalás gyanújával kezdeményezi a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész

2019 március 13., szerda 9:09
73

Farkas Gergely jobbikos parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta Polt Péter legfőbb ügyész. Az ügyészség megalapozott gyanúja szerint Farkas választási csalást követhetett el, amikor a 2018-as parlamenti választás kampányidőszakában felajánlotta LMP-s riválisának, hogy visszalépése esetén megtéríti neki a kampányára addig elköltött hatszázezer forintot. A választási jogszabályok szerint a megfelelő mennyiségű ajánlást gyűjtő jelöltek állami támogatást kapnak a kampányukhoz, ám amennyiben visszalépnek, a pénzt is vissza kell téríteniük. Farkas ajánlata lényegében arról szólt, hogy ezt a költséget magára vállalná a javára visszalépő képviselő helyett.

Polt és az ügyészség értékelése szerint ez a választás rendje elleni bűntett megállapítására alkalmas cselekmény, ezért indokolt Farkas gyanúsítotti kihallgatása, ez viszont csak mentelmi joga felfüggesztése után lehetséges. A mentelmi jogot csak és kizárólag a parlament vonhatja meg egy képviselőtől. A képviselők, bár szokásuk bejelenteni, hogy lemondanak mentelmi jogukról, valójában ezt nem tehetik meg, mert nem ők maguk rendelkeznek vele. (Via Népszava)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt