Az amerikai szenátus megszavazta, hogy legyen vége Szaúd-Arábia támogatásának a jemeni háborúban

Az amerikai szenátus 54:46 arányban megszavazta, hogy Amerika ne támogassa Szaúd-Arábiát a jemeni háborúban.

A határozat, amelyről ezután a képviselőházban is voksolnak, 30 napot adna Donald Trump elnöknek a Rijádnak nyújtott mindenféle támogatás lezárására. Szaúd-Arábia Jemenben az Iránnal szövetséges húszik ellen folytat háborút.

A 47 demokrata párti szenátorhoz a szavazáskor csatlakozott 7 republikánus törvényhozó is, ami jelzi, hogy a kongresszusban erősödik a republikánus politikusok elégedetlensége Rijád támogatása miatt. 

„Ez közvetlen válasz volt a Hasogdzsi-gyilkosságra” - mondta a szavazás után Chris Murphy connecticuti demokrata párti szenátor, aki a javaslat egyik előterjesztője volt. Murphy szerint a támogatás megvonás „egyértelmű nyilatkozat” arról, hogy Washington nem bízik többé Szaúd-Arábiában.

A Fehér Ház szerdán este jelezte, hogy Donald Trump elnök vétót emel minden törvény ellen, amely korlátozná az Egyesült Államok jemeni szerepvállalását.

Trump közeli szövetségesnek tartja Szaúd-Arábiát, és az ország vezetése elleni szankciókat is ellenzi. (MTI/BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.