Az amerikai szenátus megszavazta, hogy legyen vége Szaúd-Arábia támogatásának a jemeni háborúban

külföld
2019 március 14., 04:11
comments 34

Az amerikai szenátus 54:46 arányban megszavazta, hogy Amerika ne támogassa Szaúd-Arábiát a jemeni háborúban.

A határozat, amelyről ezután a képviselőházban is voksolnak, 30 napot adna Donald Trump elnöknek a Rijádnak nyújtott mindenféle támogatás lezárására. Szaúd-Arábia Jemenben az Iránnal szövetséges húszik ellen folytat háborút.

A 47 demokrata párti szenátorhoz a szavazáskor csatlakozott 7 republikánus törvényhozó is, ami jelzi, hogy a kongresszusban erősödik a republikánus politikusok elégedetlensége Rijád támogatása miatt. 

„Ez közvetlen válasz volt a Hasogdzsi-gyilkosságra” - mondta a szavazás után Chris Murphy connecticuti demokrata párti szenátor, aki a javaslat egyik előterjesztője volt. Murphy szerint a támogatás megvonás „egyértelmű nyilatkozat” arról, hogy Washington nem bízik többé Szaúd-Arábiában.

A Fehér Ház szerdán este jelezte, hogy Donald Trump elnök vétót emel minden törvény ellen, amely korlátozná az Egyesült Államok jemeni szerepvállalását.

Trump közeli szövetségesnek tartja Szaúd-Arábiát, és az ország vezetése elleni szankciókat is ellenzi. (MTI/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.