Gyilkossággal vádolnak egy volt brit katonát 47 évvel a véres vasárnap után

Vádat emelnek egy volt brit katona ellen az 1972-es véres vasárnap miatt - igaz, ő az egyetlen vádlott. 

Az 1972 januárjában történt eset az észak-írországi konfliktus talán leghíresebb atrocitása, a brit biztonsági erők éles lőszerrel lőtték az emberi jogokért tüntetőket Derry városban, 13-an haltak meg. Az esetről film is készült, híres dal is született róla, eddig viszont senkit nem ítéltek el az ügyben.

Stephen Herron északír ügyészségi vezető szerint egy volt katona ellen elég bizonyíték gyűlt össze két ember meggyilkolása, és négy ember elleni gyilkossági kísérlet miatt ahhoz, hogy vádat emeljenek ellene. A másik 18 gyanúsított esetében viszont nincs elég bizonyíték.

Az egyetlen vádlottat nem nevezték meg, csak „F katonának” nevezik, így hivatkoztak rá egy korábbi vizsgálat alatt.

Az eddigi legátfogóbb vizsgálat szerint a gyilkosságok indokolhatatlanok voltak, az áldozatok egyikénél sem volt lőfegyver, nem figyelmeztették őket, és ráadásul nem is jelentettek veszélyt a katonákra.

Az ügyészség elismeri, hogy az áldozatok családtagjai körében valószínűleg lényegesen nagyobbak voltak a várakozások annál, hogy egyetlen vádlott lesz, de ők csak a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján dolgozhattak, és objektívnek kellett maradniuk. (Guardian

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.