Gyilkossággal vádolnak egy volt brit katonát 47 évvel a véres vasárnap után

Vádat emelnek egy volt brit katona ellen az 1972-es véres vasárnap miatt - igaz, ő az egyetlen vádlott. 

Az 1972 januárjában történt eset az észak-írországi konfliktus talán leghíresebb atrocitása, a brit biztonsági erők éles lőszerrel lőtték az emberi jogokért tüntetőket Derry városban, 13-an haltak meg. Az esetről film is készült, híres dal is született róla, eddig viszont senkit nem ítéltek el az ügyben.

Stephen Herron északír ügyészségi vezető szerint egy volt katona ellen elég bizonyíték gyűlt össze két ember meggyilkolása, és négy ember elleni gyilkossági kísérlet miatt ahhoz, hogy vádat emeljenek ellene. A másik 18 gyanúsított esetében viszont nincs elég bizonyíték.

Az egyetlen vádlottat nem nevezték meg, csak „F katonának” nevezik, így hivatkoztak rá egy korábbi vizsgálat alatt.

Az eddigi legátfogóbb vizsgálat szerint a gyilkosságok indokolhatatlanok voltak, az áldozatok egyikénél sem volt lőfegyver, nem figyelmeztették őket, és ráadásul nem is jelentettek veszélyt a katonákra.

Az ügyészség elismeri, hogy az áldozatok családtagjai körében valószínűleg lényegesen nagyobbak voltak a várakozások annál, hogy egyetlen vádlott lesz, de ők csak a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján dolgozhattak, és objektívnek kellett maradniuk. (Guardian

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.