15 magyar próbált illegálisan beszökni az Egyesült Államokba

külföld
2019 március 15., 12:58
comments 98

Donald Trump amerikai elnök egyik fő választási ígérete volt, hogy falat építtet az amerikai-mexikói határra, hogy állja útját az országba illegálisan belépni akaró külföldieknek, elsősorban mexikói, közép- és dél-amerikai embereknek.

Igen ám, de a fallal Trump nem csak amerikaiaknak állna az útját, hanem európaiaknak is, köztük uniós állampolgároknak.

Az amerikai határőrség vezetője a múlt héten ismertetett egy anyagot, amely szerint a mexikói határon keresztül 40 különböző ország polgárai próbáltak bejutni az Egyesült Államokba 2017-ben

Köztük 15 magyar.

“Emberek ezermérföldeket utaznak, hogy aztán ugyanazokon az útvonalokon próbáljanak bejutni illegálisan az Egyesült Államokba, mint a közép-amerikaiak” - mondta Rodolfo Karisch.

photo_camera Fotó: GUILLERMO ARIAS/AFP

Az adatok alapján 2017-ben majd ezer román próbált bejutni Amerikába (Mexikó vagy Kanada felől). Ez amúgy visszaesés, 2016-ban egyedül Mexikó felől kétezren próbálkoztak. Románia és az Egyesült Államok között amúgy nincs vízummentességi megállapodás. Magyarországgal van ilyen megállapodás, tehát a 15 magyar próbálkozó - a megfelelő iratok birtokában - akár legálisan is beléphetett volna az Egyesült Államokba (max három hónapos tartózkodásra).

Az amerikai határőrség egy határsértőt sem regisztrált 2017-ben Horvátországból, Ciprusról egyet, Bulgáriából ötöt, Lengyelországból kilencet. Az egyesült Királyságból 17-et. (Euobserver)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt