15 magyar próbált illegálisan beszökni az Egyesült Államokba

Donald Trump amerikai elnök egyik fő választási ígérete volt, hogy falat építtet az amerikai-mexikói határra, hogy állja útját az országba illegálisan belépni akaró külföldieknek, elsősorban mexikói, közép- és dél-amerikai embereknek.

Igen ám, de a fallal Trump nem csak amerikaiaknak állna az útját, hanem európaiaknak is, köztük uniós állampolgároknak.

Az amerikai határőrség vezetője a múlt héten ismertetett egy anyagot, amely szerint a mexikói határon keresztül 40 különböző ország polgárai próbáltak bejutni az Egyesült Államokba 2017-ben

Köztük 15 magyar.

“Emberek ezermérföldeket utaznak, hogy aztán ugyanazokon az útvonalokon próbáljanak bejutni illegálisan az Egyesült Államokba, mint a közép-amerikaiak” - mondta Rodolfo Karisch.

Fotó: GUILLERMO ARIAS/AFP

Az adatok alapján 2017-ben majd ezer román próbált bejutni Amerikába (Mexikó vagy Kanada felől). Ez amúgy visszaesés, 2016-ban egyedül Mexikó felől kétezren próbálkoztak. Románia és az Egyesült Államok között amúgy nincs vízummentességi megállapodás. Magyarországgal van ilyen megállapodás, tehát a 15 magyar próbálkozó - a megfelelő iratok birtokában - akár legálisan is beléphetett volna az Egyesült Államokba (max három hónapos tartózkodásra).

Az amerikai határőrség egy határsértőt sem regisztrált 2017-ben Horvátországból, Ciprusról egyet, Bulgáriából ötöt, Lengyelországból kilencet. Az egyesült Királyságból 17-et. (Euobserver)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.