Lehet, hogy a tojás káros az egészségre

egészség
2019 március 15., 17:18
comments 522

Egy új elemzés szerint minél több tojást eszünk naponta, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy szív- és érrendszeri betegség alakuljon ki szervezetünkben - írja a New York Times.

Az általános vélekedés táplálkozás-szakértői körökben korábban az volt, hogy a tojás alapvetően egészséges étel, bár azt lehetett eddig is tudni, hogy magas a koleszterintartalma. Az új kutatás során 6 főbb szempont szerint, 30 ezres mintán vizsgálták a hatásait. Arra jutottak, napi 300 milligramm koleszterin bevitele 17 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Mivel csupán egyetlen tojás sárgája 186 milligramm koleszterint tartalmaz, úgy gondolják, a túl sok tojás fogyasztása határozottan egészségtelen. Napi átlagos tojássárgája-fogyasztásban mérve minden egyes újabb tojássárgával 6 százalékkal növekszik a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulása, és 8 százalékkal nő a korai halál esélye.

Ez az eddig készült egyik legátfogóbb tanulmány, teljes egészében ide kattintva olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.