Mosolyogva állt bíróság elé az új-zélandi tömeggyilkos

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ötvenre emelkedett az új-zélandi mecsetek elleni véres merényletek áldozatainak száma - jelentette be Mike Bush rendőrfelügyelő egy sajtóértekezleten szombaton este.

Korábban 49 halottról szóltak a jelentések, de időközben még egy ember meghalt a kórházban. Jelenleg 36 sebesültet ápolnak, kettőnek válságos az állapota.

A rendőrfelügyelő beszámolt arról, hogy a vérengzés egyetlen gyanúsítottja a 28 éves Brenton Tarrant. Korábban ugyan őrizetbe vettek még három embert, nekik azonban úgy tűnik, nincs közük a támadáshoz, egyikük ellen ugyanakkor vádat emeltek tiltott fegyverviselés miatt.

Brenton Tarrantot bíróság elé állítottákFotó: EyePress News

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök vasárnap azt mondta, a kormány hétfőn fog tárgyalni a fegyverviselési törvényről, és biztos, hogy változtatni fognak rajta.

Tarrantnak volt fegyverviselési engedélye, és öt fegyver volt a birtokában.

A miniszterelnök szerint ugyanakkor más kérdések is felvetődnek, például a közösségi média szerepéről. Tarrant élőben közvetítette a Facebookon a tömeggyilkosságot. “A közösségi média széles körben elérhető, és ez a probléma messze túlmegy Új-Zélandon” - mondta Ardern. A Facebook közölte, hogy az első 24 órában majd 1,5 millió videót töröltek a támadásról.

Jacinda Ardern azt is megerősítette, hogy az irodája levelet kapott Tarranttól kilenc perccel azelőtt, hogy a férfi megtámadta volna az első mecsetet. A dokumentumban nem volt megjelölve semmilyen konkrét részlet, így a támadás helyszíne sem. A dokumentumot két percen belül továbbították a biztonsági szolgálatnak.

Bernton Tarrantot szombaton állították bíróság elé. A férfi fehér börtönruhában, bilincsben jelent meg, és belemosolygott a kamerákba.

A vád ellene gyilkosság, de ezt később még más vádpontok is követhetik. Mike Bush rendőrfelügyelő azt mondta, az elfogásakor közvetlen fenyegetést jelentett, így a rendőröknek bátornak kellett lenniük és erőt is kellett alkalmazniuk. A rendőrfelügyelő azt mondta, szerinte Tarrant elfogásával újabb támadásokat előztek meg. (BBC, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.