Mosolyogva állt bíróság elé az új-zélandi tömeggyilkos

külföld
2019 március 17., 06:29
comments 486

Ötvenre emelkedett az új-zélandi mecsetek elleni véres merényletek áldozatainak száma - jelentette be Mike Bush rendőrfelügyelő egy sajtóértekezleten szombaton este.

Korábban 49 halottról szóltak a jelentések, de időközben még egy ember meghalt a kórházban. Jelenleg 36 sebesültet ápolnak, kettőnek válságos az állapota.

A rendőrfelügyelő beszámolt arról, hogy a vérengzés egyetlen gyanúsítottja a 28 éves Brenton Tarrant. Korábban ugyan őrizetbe vettek még három embert, nekik azonban úgy tűnik, nincs közük a támadáshoz, egyikük ellen ugyanakkor vádat emeltek tiltott fegyverviselés miatt.

Brenton Tarrant, a christchurchi mészáros egy nappal az 50 halálos áldozatot követelő terrortámadása után, már őrizetben.
photo_camera Brenton Tarrantot bíróság elé állították Fotó: EyePress News

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök vasárnap azt mondta, a kormány hétfőn fog tárgyalni a fegyverviselési törvényről, és biztos, hogy változtatni fognak rajta.

Tarrantnak volt fegyverviselési engedélye, és öt fegyver volt a birtokában.

A miniszterelnök szerint ugyanakkor más kérdések is felvetődnek, például a közösségi média szerepéről. Tarrant élőben közvetítette a Facebookon a tömeggyilkosságot. “A közösségi média széles körben elérhető, és ez a probléma messze túlmegy Új-Zélandon” - mondta Ardern. A Facebook közölte, hogy az első 24 órában majd 1,5 millió videót töröltek a támadásról.

Jacinda Ardern azt is megerősítette, hogy az irodája levelet kapott Tarranttól kilenc perccel azelőtt, hogy a férfi megtámadta volna az első mecsetet. A dokumentumban nem volt megjelölve semmilyen konkrét részlet, így a támadás helyszíne sem. A dokumentumot két percen belül továbbították a biztonsági szolgálatnak.

Bernton Tarrantot szombaton állították bíróság elé. A férfi fehér börtönruhában, bilincsben jelent meg, és belemosolygott a kamerákba.

A vád ellene gyilkosság, de ezt később még más vádpontok is követhetik. Mike Bush rendőrfelügyelő azt mondta, az elfogásakor közvetlen fenyegetést jelentett, így a rendőröknek bátornak kellett lenniük és erőt is kellett alkalmazniuk. A rendőrfelügyelő azt mondta, szerinte Tarrant elfogásával újabb támadásokat előztek meg. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.