Tizenéves gyerek és a szovjetek elől menekülő 71 éves férfi is áldozata lett az új-zélandi merénylőnek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vasárnapra ötvenre emelkedett az új-zélandi mecsetek elleni véres merényletek áldozatainak száma. A támadás péntek reggel történt, az elkövetőről, Brenton Tarrantról már kiderült, hogy évek óta készült a támadásra, Brevik inspirálta, és a fehér fajt akarta megvédeni a “a megszálló idegenektől”. Ezért félelmetes szenvtelenséggel gyilkolt meg 50 embert a két mecsetben, majd szombaton belemosolygott a kamerákba, amikor bíróság elé állították.

Az áldozatokról egyelőre keveset tudni, a nevüket ugyanis a rendőrség nem osztotta meg a nyilvánossággal. Sokakat még mindig eltűntként kezelnek, a holttesteket pedig még a családoknak sem adták át.

Az itt-ott megjelenő nevekből azonban kiderült, hogy az áldozatok a világ számos tájáról érkeztek Új-Zélandra, többen menekültek voltak, akik úgy gondolták, biztonságban érezhetik magukat az országban.

Fotó: SANKA VIDANAGAMA/NurPhoto

A BBC és a Guardian összeszedett néhány személyt, akik vagy eltűntek a támadás során, vagy végzett velük a támadó.

Mucad Ibrahim egy hároméves gyerek, a szülei és iskolatársai a támadás óta nem látták. A bátyjával és az apjával látogatta meg a mecsetet, ők el tudtak menekülni az épületből. A kisfiút egyelőre nem találják a sérültek között, ezért a családja attól fél, ő is az áldozatok között van. A rendőrség egyelőre azt erősítette meg, hogy az áldozatok között legalább egy gyerek van.

A 71 éves Daoud Nabi az elsők között volt, akiket azonosítottak. A férfi Afganisztánban született, és a 80-as években menekült Új-Zélandra a szovjet invázió elől. Már nyugdíjas volt, előtte mérnökként dolgozott, szerette a veteránautókat, és ő vezette a helyi afgán közösséget. Úgy tudni, hogy a férfi mások elé vetette magát, amikor a fegyveres berontott a mecsetbe.

A 14 éves Sayyad Milne-t szintén eltűntként kezelik még, de az édesapja biztos benne, hogy meghalt. A támadás óta nem látták, az édesanyjával ment a mecsetbe. A féltestvére látta a padlón fekve, vérző háttal. “Nehéz így elképzelni őt… lelőve egy olyan ember által, aki senkivel és semmivel nem törődött” - mondta az édesapja. A fiú focista akart lenni.

Helyiek emlékeznek az áldozatokraFotó: SANKA VIDANAGAMA/NurPhoto

Az ötvenéves Naeem Rashid tanár volt Christchurch-ben, eredetileg Pakisztánból származott. Őt látni a terrorista videóján, ahogy megpróbálja leszerelni Tarrantot. Megsebesült, végül a kórházban halt meg.

Rashid 21 éves fiát szintén megölte a merénylő. A fiú, Talha 11 éves volt, amikor a család Új-Zélandra költözött. A barátai szerint épp most talált új állást, és meg akart házasodni. A 30 éves Farhaj Ahsan két kisgyereket hagyott hátra.

“Senki sem hitte volna, hogy ilyesmi megtörténhet egy ennyire békeszerető országban” - mondta az apja.

A 42 éves, bangladesi Hosne Ara az egyik mecset női részlegében tartózkodott, kerekesszékes férje pedig a férfi részlegben. Unokaöccsük azt nyilatkozta, a nő azonnal elindult, hogy megkeresse és biztonságos helyre vigye a férfit, amint meghallotta a lövéseket. A támadó azonban lelőtte. A férj állítólag túlélte a támadást.

Virágok a mecset előttFotó: SANKA VIDANAGAMA/NurPhoto

Az 57 éves Amjad Hamidot jelenleg eltűntként kezelik, családja egyik kórházban sem találta a sérültek között, a támadás óta nem látták. Feleségével és két fiával 23 éve költöztek az országba, ahol Hamid orvosként dolgozott. “Ennek egy biztonságos országnak kellett volna lennie, de most örökre megváltozott” - mondta a fia Husam.

A 33 éves Atta Elayyan az új-zélandi futsalválogatott kapusa volt, nemrég született gyereke. Pakisztánból származott, de Kuvaitban született.

Rajtuk kívül még rengetegen meghaltak, több szomáliai pakisztáni, egyiptomi, jordániai áldozata is van a vérengzésnek. Az eltűntek között vannak emberek Jordániából, Indiából, Pakisztánból, Bangladesből, Afganisztánból, Fidzsiről és Szaúd-Arábiából. (BBC, Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.