Breivik inspirálta az új-zélandi lövöldözőt, félelmetes szenvtelenséggel ölt

külföld
2019 március 15., 08:31
comments 359

Péntek reggel fegyveres támadás történt Új-Zélandon, egy vagy több fegyveres megölt 49 embert két mecsetben Christchurch városában. A rendőrség még vizsgálja az esetet, négy embert őrizetbe vettek. Három emberről egyelőre nem tudni, hogy milyen szerepük volt a támadásban, a negyedikről viszont úgy tűnik, hogy igen.

Ő a 28 éves, ausztrál Brenton Tarrant, valószínűleg ő az, aki a Facebookon élőzte végig, ahogy lelőtte az embereket a Masjid Al Noor mecsetben, és ő tett közzé a támadás előtt egy 84 oldalas manifesztumot a gondolataival.

photo_camera Brenton Tarrant

A Facebook, a Youtube és Twitter jelenleg versenyt fut az idővel, és próbálják eltüntetni az oldalaikról a Tarrant által készített videót. A férfi profilját már törölték, de ami egyszer felkerült a netre, annak a terjedését nehéz megállítani, mert újabb és újabb helyeken bukkanhat fel, ez történik jelenleg a videóval is.

Pedig az új-zélandi rendőrség kifejezetten kérte, hogy senki se ossza tovább a videót, mert azzal csak a terroristáknak kedveznek.

photo_camera Grafika: AFP/444

A videó bemutatja, milyen félelmetes szenvtelenséggel gyilkolta meg Tarrant az ádozatait. Egy fejkamerával rögzítette, ahogy szinte egykedvűen besétál a mecsetbe, majd már rögtön az ajtóban elkezd tüzelni, és utána is válogatás nélkül lő mindenkire, akár közvetlen közelről is. Az ártatlan áldozatok közül többen a padlón kúszva, sérülten próbálnak menekülni előle.

A 84 oldalas szövegben Tarrant részletesen ír róla, hogy a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik inspirálta, és meg akarta bosszulni azt a “többezer halált, ami a külföldi hódítók okoztak”. A támadásról azt írta, az meg fogja mutatni a megszállóknak, hogy “ez a föld nem az ő földjük”.

Megemlítette, hogy már két éve tervezi a támadást, és három hónapja döntötte el, hol fog elcsapni.

photo_camera Fotó: TESSA BURROWS/AFP

A szövegben Tarrant úgy ír magáról, hogy a munkásosztályból származik, egy alacsony jövedelmű családból. Korábban személyi edzőként dolgozott egy helyi edzőteremben Ausztráliában, de a Sydney Morning Herald szerint tartott ingyenes atlétikai programokat is gyerekeknek. 2012-ben utazni indult, majd letelepedett Új-Zélandon.

Tarrant 17. századi brit katonai dalokat hallgatott, miközben tüzet nyitott az áldozataira. Előtte az autóban szerb nacionalista dalokat. Az írásában a fehér, európai kultúra hanyatlásról írt, és Donald Trumpot éltette, mint a megújult fehér identitás szimbólumát.

Az új-zélandi rendőrfőnök, Mike Bush sajtótájékoztatóján azt mondta, a támadást részletesen megtervezték. Jelenleg egy embert vádolnak gyilkossággal, ő szombaton fog bíróság elé állni. Ez az ember - aki valószínűleg Tarrant - nem volt a hatóságok látókörében korábban.

A pénteki mészárlás volt a legnagyobb ilyen vérontás Új-Zéland történetében. A listát eddig egy 30 évvel ezelőtt történt eset vezette, akkor egy lövöldöző 13 embert ölt meg. (Sydney Morning Herald, Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.