Adminisztratív hibák miatt nem vette nyilvántartásba a Momentumot az NVB

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A Nemzeti Választási Bizottság múlt csütörtökön elutasította a Momentum nyilvántartásba vételi kérelmét a májusi európai parlamenti választásokra. A testület az erről kiadott határozatban kifogásolta, hogy a hivatalos nyilvántartásban a párt még mindig a Rózsa utcai székhelyén szerepel, miközben már az új központjának címére kérte a bejegyzést. A Momentum szerint ezt a változást korábban már átvezették a bírósági rendszeren, csak valamiért a birosag.hu-n nem jelent meg. 

Az NVB másik kifogása szerint nem jelölhették volna hivatalos képviselőként Fekete-Győr Andrást, az NVB adatai szerint az ő megbízatása tavaly nyáron megszűnt. A Momentum hiába csatolt egy bírósági végzést, ami igazolta volna, hogy Fekete-Győr megbízatása 2020 nyaráig tart, azt elutasították.

A párt mindkét kifogás ellen fellebbezett, amiről szerdán dönt a Kúria. Ugyanakkor az NVB határozata is megjegyzi, hogy amint a két probléma rendeződik, a pártot nyilvántartásba lehet venni. 

A választási kampány szempontjából a mostani visszautasításnak abból a szempontból még nincs nagy jelentősége, hogy a nyilvántartásba vett pártok eleve csak április 6-tól kezdhetnek ajánlásokat gyűjteni listájuk elindításához. Az induláshoz pedig 20 ezer aláírást kell leadni április 23-ig. Az európai parlamenti választásokat május 26-án tartják. (via Azonnali)