Bárányhimlővel került kórházba az olasz politikus, miután kritizálta az oltásokat kötelezővé tévő jogszabályt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Massimiliano Fedriga, az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régió elnöke és a jobboldali populista Északi Liga párt tagja 2017-ben az Lorenzin-rendeletnek nevezett jogszabály ellen érvelt. Ez a rendelet tette kötelezővé a gyerekeknek az oltást, az oltatlan gyerekek iskolába íratását ugyanis megtiltotta, és komoly bírságot szabott ki a szülőkre, akik nem gondoskodtak a gyerekeik oltásáról.

Fedriga azt mondta akkor, ő maga ugyan beoltja a gyerekeit, de nem ért egyet azzal, hogy ezt minden emberre ráerőlteti az olasz kormány, és szerinte ez messze nem a legjobb módszer az oltásellenes mozgalom leszerelésére.

Massimiliano Fediga egy tüntetésenFotó: Andrea Ronchini/NurPhoto

A héten Fedriga bárányhimlővel került kórházba, és a Twitteren néhányan el is kezdték cikizni a politikust, hogy talán nem kellett volna oltásellenesnek lenni. A férfi erre azzal vágott vissza, hogy ő sosem volt oltásellenes, csak a Lorenzin-rendeletnek nem volt híve. Egy neves olasz mikrobiológus pedig azt írta a Twitterre, hogy Fedriga ügye legalább felhívja a figyelmet a felnőttkori oltások kérdésére, hiszen a politikus is azért lett most bárányhimlős, mert gyerekkorában nem kapott oltást a betegség ellen. Ma azonban felnőttként is bármi kérheti a vakcinát, és ha Fedriga kérte volna, elkerülhető lett volna ez az egész. (Daily Mail)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.