Lemond NOB-tagságáról is a Japán Olimpiai Bizottság korrupcióba belebukó elnöke

A korrupció gyanújába keveredett Takeda Cunekazu lemond a Japán Olimpiai Bizottság elnöki posztjáról és a tagságáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban.

A Kyodo hírügynökség hétfőn írta meg, hogy Takeda a nemzeti olimpiai testület végrehajtó bizottságának keddi ülésén bejelenti a távozását, és kedden délelőtt adta hírül, hogy a NOB-ban viselt tisztségeiről is lemond.

A sportvezető ellen tavaly decemberben emelt vádat a francia gazdasági ügyészség, mivel a gyanú szerint Takeda 2013-ban megvesztegetés szándékával utalt több mint 2 millió dollárt a Black Tidings szingapúri tanácsadó irodának, hogy bebiztosítsa a tokiói pályázat sikerét. A korábbi díjugrató ellen a NOB-ban etikai vizsgálat indult.

Fotó: Charly Triballeau/AFP

Japánban még 2016-ban vizsgálatot indítottak az ügyben, majd a hivatalos szervek közölték, a kifizetés legális tanácsadói díj volt, és a Japán Olimpiai Bizottság is jelezte, hogy vizsgálóbizottsága szerint jogszerű volt az utalás. A 71 éves sportvezetőt a francia hatóságok kérésére japán ügyészek 2017-ben kihallgatták, tavaly decemberben pedig egy francia bíró előtt tett vallomást.

Takeda, aki versenyzett az 1972-es és 1976-os olimpián, 2001 óta vezeti a Japán Olimpiai Bizottságot, és 2012 óta tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, melynek a marketingbizottságát vezette eddig. (MTI)