Merkel: 2015 tanulsága, hogy a hazájukhoz minél közelebb, helyben kell segíteni a menekülteknek

külföld
2019 március 19., 13:56
comments 194

A hazájukhoz minél közelebb, helyben kell segíteni a menekülteknek, ez a 2015-ös menekülthullám tanulsága – mondta Berlinben Angela Merkel német kancellár.

A német kormányfő a Global Solutions Summit világpolitikai konferencia egy pódiumbeszélgetésén visszautasította a védelmi költségvetés NATO-tagországoktól elvárt növelésének ügyében a kormányával szemben megfogalmazott amerikai bírálatot. Azt mondta, a GDP arányában számolt védelmi kiadások az utóbbi években azzal együtt is jelentősen nőttek Németországban, hogy maga a GDP is nőtt. A tervek szerint a védelmi költségvetés a jelenlegi 1,35 százalékos GDP-arányos szintről jövőre 1,37 százalékra, 2024-re pedig már 1,5-re emelkedik, de ez soha nem mehet a nemzetközi fejlesztési politika rovására.

A kormány programját megalapozó koalíciós szerződés értelmében mindig ugyanannyival kell növelni a nemzetközi fejlesztési együttműködésre szánt forrásokat, mint a védelemre szánt forrásokat, mert nem lenne helyes csak a fegyveres erőre támaszkodni, a válságok megelőzésére és a stabilitást szolgáló gazdasági fejlesztésre is törekedni kell – mondta Merkel, aki szerint ezt a hozzáállást mutatja, hogy Németország adta az egyik legnagyobb hozzájárulást a Szíria megsegítésére a napokban Brüsszelben tartott nemzetközi adományozó konferencián.

Donald Trump amerikai elnök „természetesen azt is gyakran bírálta, hogy sok szíriai menekültet fogadtunk be, és ha a jövőben ezt úgy akarjuk csinálni, hogy a menekülteknek a hazájuk közelében legyen biztosított a fennmaradásuk, akkor ott, helyben kell segítenünk, ez a 2015-ös helyzet tanulsága” – mondta.

photo_camera Fotó: Tobias Schwarz/AFP

„Nem azt csináltuk rosszul, hogy egy humanitárius szükséghelyzetben befogadtunk embereket, hanem azt, hogy korábban nem figyeltünk fel arra, hogy ezek az emberek kilátástalan helyzetbe kerültek, és a nyomorúság, a szükség, a létbiztonság fenyegetettsége miatt embercsempészekre bízták magukat, és ezért sokan meg is haltak” – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.