Minden víz alatt van egy 50 kilométer széles sávban Mozambikban

külföld
2019 március 19., 12:49
comments 57
Túlélők egy templom tetején gyülekezve várják, hogy megmentsék őket.
photo_camera Túlélők egy templom tetején gyülekezve várják, hogy megmentsék őket. Fotó: RICK EMENAKET/AFP

Az ENSZ szerint az Afrika délkeleti partvidékén pusztító Ida ciklon lehet az egyik legsúlyosabb vihar, amely valaha lecsapott a déli féltekére. A világszervezet becslései szerint Mozambikban 1,7 millió, a szomszédos Malawiban 920 ezer embert érinthet. A vihar pusztítását jól mutatja, hogy a tengeri kapcsolattal nem is rendelkező Zimbabwében, mélyen a szárazföldön is 98 halálos áldozatról tudnak a helyi hatóságok.

Mozambikból nincsenek pontos adatok, az ország elnöke, Filipe Nyusi hétfőn már legalább ezer halálos áldozatról beszélt.

A vihar a mozambiki Beira városánál ért partott, ekkor 177 km/h-ás erejű szelekkel tombolt. A Save the Children nemzetközi segélyszervezet légi felvételekre hivatkozva azt mondja, az országot ötven kilométer széles sávban árasztotta el a víz, az áradás helyenként 6 méter magas volt.

És a bajok el se múltak a vihar elvonultával, az áradás további településeket fenyeget. Közlésük szerint Buzi megye székvárosát, Buzit akár 24 órán belül is eláraszthatja az ár, pedig csak ott 2500 gyerek próbálja átvészelni a katasztrófát. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.