Minden víz alatt van egy 50 kilométer széles sávban Mozambikban

Túlélők egy templom tetején gyülekezve várják, hogy megmentsék őket.Fotó: RICK EMENAKET/AFP

Az ENSZ szerint az Afrika délkeleti partvidékén pusztító Ida ciklon lehet az egyik legsúlyosabb vihar, amely valaha lecsapott a déli féltekére. A világszervezet becslései szerint Mozambikban 1,7 millió, a szomszédos Malawiban 920 ezer embert érinthet. A vihar pusztítását jól mutatja, hogy a tengeri kapcsolattal nem is rendelkező Zimbabwében, mélyen a szárazföldön is 98 halálos áldozatról tudnak a helyi hatóságok.

Mozambikból nincsenek pontos adatok, az ország elnöke, Filipe Nyusi hétfőn már legalább ezer halálos áldozatról beszélt.

A vihar a mozambiki Beira városánál ért partott, ekkor 177 km/h-ás erejű szelekkel tombolt. A Save the Children nemzetközi segélyszervezet légi felvételekre hivatkozva azt mondja, az országot ötven kilométer széles sávban árasztotta el a víz, az áradás helyenként 6 méter magas volt.

És a bajok el se múltak a vihar elvonultával, az áradás további településeket fenyeget. Közlésük szerint Buzi megye székvárosát, Buzit akár 24 órán belül is eláraszthatja az ár, pedig csak ott 2500 gyerek próbálja átvészelni a katasztrófát. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.