Szijjártó Netanjahuval együtt nyitott magyar külgazdasági képviseletet Jeruzsálemben

POLITIKA
2019 március 19., 14:43
comments 60

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök magyar külgazdasági képviseletet nyitott Jeruzsálemben.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország külgazdasági képviseletének megnyitásán Jeruzsálemben 2019. március 19-én.
photo_camera Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország külgazdasági képviseletének megnyitásán Jeruzsálemben 2019. március 19-én. Fotó: Mitko Sztojcsev/KKM/MTI/MTVA

A külügyminiszter az eseményen azt mondta, rendkívül nagy és gyors változások mennek végbe a világpolitikában és -gazdaságban, és ezek a változások nagy hatással vannak a kis, nyitott gazdaságú országokra, mint amilyen Magyarország. A magyar gazdaság új dimenzióba lép, amiben az innovációra kerül a hangsúly – mondta.

Az izraeli cégek a legmodernebb technológiákat fejlesztik és használják, és a magyar gazdaság és vállalatok érdeke, hogy az izraeli cégekkel minél szorosabban együttműködjenek, ezért döntöttek úgy, hogy külgazdasági képviseletet nyitnak Jeruzsálemben, hogy személyes jelenléttel is segítsék a kapcsolatépítést – mondta.

Az Eximbank 555 millió eurós (kb. 174 milliárd forint) hitelkeretet nyitott a magyar-izraeli üzleti kapcsolatok ösztönzésére.

De Szijjártó Péter szerint többről van szó, mint két ország pragmatikus gazdasági együttműködéséről, Magyarország és Izrael között valódi barátság van. Magyarország mindig harcolt azért, hogy a nemzetközi közösség fair és kiegyensúlyozott megközelítést alkalmazzon Izraellel szemben – mondta.

Szijjártó közölte, hogy Magyarország az Európai Bizottság döntése ellenére sem alkalmazza a címkézés módszerét, vagyis nem jelzi, ha egy terméket a telepes területeken gyártottak. Magyarország szerint szorosabb, jobb és dinamikusabb együttműködésre van szükség Izrael és az EU között, ez európai érdek is – mondta. Szijjártó szerint a képviselet megnyitása és a magyar kulturális évad megrendezése Izraelben bizonyítja, hogy Magyarország milyen nagy jelentőséget tulajdonít az Izraellel ápolt kapcsolatoknak.

photo_camera Fotó: Mitko Sztojcsev/KKM/MTI/MTVA

Benjámin Netanjahu szerint rendkívüli jelentőségű az iroda megnyitása: 4 hete Orbán Viktor miniszterelnök látogatást tett Jeruzsálemben, és a kormányfő akkor jelentette be a képviselet megnyitását. Netanjahu szerint a Magyarország és Izrael közötti kapcsolat, barátság soha nem volt olyan erős, mint most, ahogyan a kereskedelmi kapcsolatok sem voltak olyan szorosak, mint jelenleg, a két ország több területen is hatékonyan együttműködik. Az izraeli kormányfő megköszönte, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és határozottan fellép az antiszemitizmus ellen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.