A Brit Nemzeti Arcképtár visszamondta az ópiátkereskedő család egymillió fontos adományát

Kéregető a brit Nemzeti Arcképtár kerítésénél.Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

A Brit Nemzeti Arcképtár lemondott egy egymillió fontos adományról. A pénzt a Sackler Alap, az OxyContin nevű, az amerikai ópiátjárvány kialakulásáért felelőssé tett ópiátszármazék fájdalomcsillapítót gyártó Purdue Pharmát birtokló család magánalapítványa ajánlotta fel a képtár 35,5 millió fontosra tervezett felújításához.

A család azzal érvelt, hogy adományuk zavart okozhat a galéria "fontos munkájában". Az galéria pedig azt közölte, hogy támogatják a család döntését. Közös közleményük szerint "közös megegyezéssel" döntöttek úgy, hogy most nem működnek együtt.

A Sackler család szóvivője szerint "a család adományozási filozófiája mindig azon alapult, hogy aktívan támogassuk az intézményeket úgy, hogy közben ne zavarjuk azokat küldetésük teljesítésében. Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a Sackler családot ért gyanúsítások zavart okozhatnak a Nemzeti Arcképtár munkájában" - mondta, hozzátéve, hogy a család határozottan tagadja a vádakat. A vádak, amiket takarnak, arról szólnak, hogy a Purdue Pharma tudatosan kicsinyítette az OxyContin veszélyeit, azt, hogy milyen súlyos függőséget okoz a szer, miközben tisztában volt ennek ellenkezőjével. (Via BBC)