A Brit Nemzeti Arcképtár visszamondta az ópiátkereskedő család egymillió fontos adományát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Kéregető a brit Nemzeti Arcképtár kerítésénél.Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

A Brit Nemzeti Arcképtár lemondott egy egymillió fontos adományról. A pénzt a Sackler Alap, az OxyContin nevű, az amerikai ópiátjárvány kialakulásáért felelőssé tett ópiátszármazék fájdalomcsillapítót gyártó Purdue Pharmát birtokló család magánalapítványa ajánlotta fel a képtár 35,5 millió fontosra tervezett felújításához.

A család azzal érvelt, hogy adományuk zavart okozhat a galéria "fontos munkájában". Az galéria pedig azt közölte, hogy támogatják a család döntését. Közös közleményük szerint "közös megegyezéssel" döntöttek úgy, hogy most nem működnek együtt.

A Sackler család szóvivője szerint "a család adományozási filozófiája mindig azon alapult, hogy aktívan támogassuk az intézményeket úgy, hogy közben ne zavarjuk azokat küldetésük teljesítésében. Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a Sackler családot ért gyanúsítások zavart okozhatnak a Nemzeti Arcképtár munkájában" - mondta, hozzátéve, hogy a család határozottan tagadja a vádakat. A vádak, amiket takarnak, arról szólnak, hogy a Purdue Pharma tudatosan kicsinyítette az OxyContin veszélyeit, azt, hogy milyen súlyos függőséget okoz a szer, miközben tisztában volt ennek ellenkezőjével. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.