A kormány talált egy felújításra szoruló kisvasutat

POLITIKA
2019 március 20., 12:34
comments 131
A 771 milliós állami támogatásból hét kilométernyi vasúti pálya mellett a kisvasút gőzmozdonyát és két dízelmozdonyát is felújítják.
photo_camera A 771 milliós állami támogatásból hét kilométernyi vasúti pálya mellett a kisvasút gőzmozdonyát és két dízelmozdonyát is felújítják. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

771 millió forint támogatást ad az Innovációs és Technológiai Minisztérium a "turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztésére" szánt keretéből a debreceni "Zsuzsi" erdei kisvasút rekonstrukciójára, jelentette be a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján Papp László, Debrecen fideszes polgármestere.

Ugyanő ugyanitt elmondta, hogy hét éve egy regionális operatív program keretében már elköltöttek 400 millió forintot a kisvasút rekonstrukciójára, abból a 17 kilométeres pálya tíz kilométeres szakaszát és néhány vasúti kocsit újítottak fel. Most a tervek szerint a maradék hét kilométernyi pályát, illetve a vonat gőzmozdonyát és két dízelmozdonyát is felújítanák.

Tasó László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy "fénykorában" 49 kilométer hosszú sínpályával Debrecentől Nyírbéltekig közlekedett a kisvasút, amely a faszállítás mellett a környező településeken és a debreceni tanyavilágban élők számára közlekedési eszközt is jelentett.

A sajtótájékoztatón elhangzottakból az is kiderült, hogy a kisvasút üzemeltetése az üzemeltető DKV Közlekedési Zrt.-nek évi tíz millió forintjába, az önkormányzatnak évi ötvenmillióba kerül. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.