Előzetes kényszergyógykezelésre ítéltek egy nőt, aki kádba fojtotta a csecsemőjét

2019 március 20., szerda 15:05

Előzetes kényszergyógykezelést rendelt el a bíróság egy csecsemőjét kádba fojtó anyával szemben.

A rendelkezésre álló nyomozati adatok alapján a gyanúsított rendezett körülmények között, házasságban élt. 2018. július 6-án fiuk született. A nő október 26-án 12 óra körül fojtotta kádba a gyerekét, majd öngyilkosságot kísérelt meg. Ezután Szolnokra utazott, ahol a rendőrségen bejelentette, hogy megölte gyermekét. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítja.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója szerdán megszüntette a letartóztatását, és elrendelte az előzetes kényszergyógykezelését a nőnek. 

Az igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint a gyanúsított elmeállapota a cselekmény elkövetése idején és a szakértői vizsgálat időpontjában is kóros volt. A bíróság döntése szerint a szakértői vélemény alapján most is tartani kell attól, hogy a gyanúsított zárt intézeti kezelés hiányában hasonló bűncselekményt követne el.

A bíróság az előzetes kényszergyógykezelés végrehajtási helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki, ami az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 6 hónapig tart.

A döntést az eljárásban részt vevő minden fél tudomásul vette, a végzés véglegessé vált. (MTI)