Kazahsztánban nem szarakodnak, egy nap alatt át is nevezték a fővárosukat Nurszultanra

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.
Nurszultan Nazarbajev (balra) az utódjának megválasztott Kaszim-Zsomart Tokajevvel, a kazah parlament szerdai ülésén.Fotó: Sputnik

A kazah parlament haladéktalanul döntött az ország fővárosának átnevezéséről. A Kazahsztánt függetlenné válása óta irányító Nurszultan Nazarbajev keddi lemondása után a parlament szerdán előbb megválasztotta utódját, Kaszim-Zsomart Tokajevet, aki beiktatási beszédében javasolta, hogy a távozó elnök tiszteletére nevezzék át a fővátost, Asztanát Nurszultannak.

A parlament pedig még aznap meg is szavazta az ötletet.

Nurszultant, mielőtt Asztana lett volna, Akmolának hívták, és csak 1998-ban lett az ország fővárosa Almati helyett. A város Almatitól több mint ezer kilométerre északra, a közép-ázsiai sztyeppéken fekszik. Nazarbajev akkoriban kifogásolta, hogy Almati túlzsúfolt, túl közel van Kínához, és a földrajzi fekvése miatt földrengések fenyegetik.

Asztana jelenlegi neve annyit jelent kazahul, hogy főváros. Korábbi neve, Akmola "fehér sírt" jelentett, és Nazarbajevnek az sem tetszett, hogy a nevét a sajtóban gyakorta ízléstelen dolgokkal párosították. Azért kellett a nevét megváltoztatni, hogy - mint mondta - "megfelelő kép alakuljon ki egy új, független állam új fővárosáról".