Kazahsztánban nem szarakodnak, egy nap alatt át is nevezték a fővárosukat Nurszultanra

külföld
2019 március 20., 11:22
comments 72
Nurszultan Nazarbajev (balra) az utódjának megválasztott Kaszim-Zsomart Tokajevvel, a kazah parlament szerdai ülésén.
photo_camera Nurszultan Nazarbajev (balra) az utódjának megválasztott Kaszim-Zsomart Tokajevvel, a kazah parlament szerdai ülésén. Fotó: Sputnik

A kazah parlament haladéktalanul döntött az ország fővárosának átnevezéséről. A Kazahsztánt függetlenné válása óta irányító Nurszultan Nazarbajev keddi lemondása után a parlament szerdán előbb megválasztotta utódját, Kaszim-Zsomart Tokajevet, aki beiktatási beszédében javasolta, hogy a távozó elnök tiszteletére nevezzék át a fővátost, Asztanát Nurszultannak.

A parlament pedig még aznap meg is szavazta az ötletet.

Nurszultant, mielőtt Asztana lett volna, Akmolának hívták, és csak 1998-ban lett az ország fővárosa Almati helyett. A város Almatitól több mint ezer kilométerre északra, a közép-ázsiai sztyeppéken fekszik. Nazarbajev akkoriban kifogásolta, hogy Almati túlzsúfolt, túl közel van Kínához, és a földrajzi fekvése miatt földrengések fenyegetik.

Asztana jelenlegi neve annyit jelent kazahul, hogy főváros. Korábbi neve, Akmola "fehér sírt" jelentett, és Nazarbajevnek az sem tetszett, hogy a nevét a sajtóban gyakorta ízléstelen dolgokkal párosították. Azért kellett a nevét megváltoztatni, hogy - mint mondta - "megfelelő kép alakuljon ki egy új, független állam új fővárosáról".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.