Magyarország első EU-tagállamként diplomáciai képviseletet nyitott Jeruzsálemben

külföld
2019 március 20., 8:49
comments 77
photo_camera Szijjártó Péter Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel a jeruzsálemi magyar kereskedelmi képviselet átadásán 2019. március 19-én. Magyarország az első EU-tagállam, amelyik Jeruzsálemben nyitott külképviseletet. Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev/MTI/MTVA

Az EU tagállamai közül elsőként Magyarország nyitott diplomáciai képviseletet Jeruzsálemben, írja az Israel National News.

Jeruzsálem vitatott státusú város, Izrael és a palesztínok is fővárosukként tekintenek rá, a város nyugati fele hivatalosan izraeli megszállás alatt van. Épp ezért a világ szinte minden országa Tel Avivba telepítette követségeit. Tavaly márciusban az Egyesült Államok Donald Trump elnök döntése alapján Jeruzsálembe költöztette követségét, ezzel gyakorlatilag Izrael fővárosaként ismerve el a várost.

Trump döntését komolyan bírálták a közel-keleti békefolyamatért aggódók, köztük az európai nagyhatalmak is. Orbán Viktor azonban idén februárban, izraeli látogatásán megígérte Benjamin Netanjahunak, hogy Magyarország is csatlakozik az amerikaiakhoz. Bár a követséget nem költöztették át Jeruzsálembe, az új magyar kereskedelmi kirendeltséget most ott nyitották meg.

A képviselet megnyitására Szijjártó Péter külkereskedelmi és külügyminiszter utazott ki. A megnyitó után Netanjahu méltatta a magyar döntést. "Évtizedek óta ez az első európai diplomáciai misszió, ami itt nyílik" - mondta, aki szerint Magyarország úttörő szerepet játszik a Jeruzsálemmel kapcsolatos európai álláspont megváltoztatásában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt