Turisztikai ügynökség: A kormány napirendre veszi a szállásáfa-csökkentést

Most, hogy Mészáros Lőrinc- és Tiborcz István-közelbe került egy rakás szálloda, itt egy nagyszerű hír az MTI-ből.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szállodaszövetség közgyűlését megnyitó beszédében Budapesten azt mondta: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerének sikeres bevezetése esetén a kormány napirendre veszi a szállodaszövetség által szorgalmazott áfacsökkentést a szálláshely-szolgáltatásban

Guller Zoltán emlékeztetett: július 1-től indul az NTAK, azaz az országban megforduló turisták statisztikai adatait kezelő új, digitális adatszolgáltatási rendszer. A rendszer fokozatosan lesz bevezetve, elsőként júliustól valamennyi szállodának csatlakoznia kell, örömét fejezte ki, hogy a bevezetésben a kormány partnere a szállodaszövetség. (Ez több mint 1000 szállodát érint Magyarországon az MTÜ adatai szerint.)

Az NTAK sikeres bevezetése, az ebből származó költségvetési bevételek növekedése feltétele az áfacsökkentésnek – mondta Guller Zoltán.

Az idei évről azt mondta, a befizetett turisztikai hozzájárulás januárban 110 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ami optimizmusra ad okot.

Az OTP és a K&H jelzései alapján a SZÉP-kártya-feltöltések 60 százalékkal emelkedtek az első 2 hónapban az előző évhez képest, és „ha minden így marad, akkor a tavalyi 120 milliárd forintos SZÉP-kártya forgalom idén 195-200 milliárd forintra fog nőni”. A szálláshelyeken is jelentősen emelkedik ezáltal a SZÉP-kártyából származó árbevétel – mondta.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke közölte: támogatják a turisták statisztikai adatait kezelő új, digitális adatszolgáltatási rendszer bevezetését, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb előrelépése lesz. Évtizedek óta várt statisztikai adatokat tesz elérhetővé, és hozzájárul az ágazat fehéredéséhez – mondta.

Flesch Tamás az ágazat tavalyi évéről azt mondta, a vendégéjszakák megoszlásában változás indult, a belföldi forgalom Budapesten is elkezdett emelkedni. Az ágazat 2018-ban elért rekorderedményei főleg az erős belföldi keresletnek köszönhetőek. A szállodák átlagos foglaltsága országosan 2 százalékponttal 61,3 százalékra nőtt tavaly, és minden szállodai szegmensben növekedést mértek. Nőttek a bruttó átlagárak is, ahogy az országos bruttó bevételek csaknem 9 százalékkal 453 milliárd forintra, ez teremti meg az új fejlesztések lehetőségét – mondta. Flesch Tamás elmondta, hogy 2019-ben 12 hotel nyílik Budapesten, kb. 1300 szobával, és ez a régebbi szállodákat is versenyhelyzet elé állítja. Vidéken is várhatóak új nyitások, és a Kisfaludy-pályázattal sok meglévő egység felújítása elindul. Idén 14 szálloda nyitásáról van információjuk, kb. 1400 szobával vidéken.

Szabó Áron, az MTÜ igazgatója az új adatszolgáltatási rendszerről elmondta: a szektor vállalkozásai infokommunikációban-digitalizáltságban lemaradásban vannak, ezen változtatni kell a versenyképesség érdekében. Személyes adatokkal nem foglalkoznak, a GDPR előírásainak megfelelő új rendszer célja az egységes adatszolgáltatás, a szektor fehérítésével, mérhető teljesítményhez. Az adatokat szoftvereken keresztül kell beküldeniük a szálláshelyeknek 8 szoba és 16 ágy felett. A hotelek regisztrációja júniustól indul majd, júliustól az adatszolgáltatás. Március végétől elindul az info.ntak.hu, és országos tájékoztatót indítanak áprilisban. (MTI)