Turisztikai ügynökség: A kormány napirendre veszi a szállásáfa-csökkentést

2019 március 20., szerda 15:18
75

Most, hogy Mészáros Lőrinc- és Tiborcz István-közelbe került egy rakás szálloda, itt egy nagyszerű hír az MTI-ből.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szállodaszövetség közgyűlését megnyitó beszédében Budapesten azt mondta: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerének sikeres bevezetése esetén a kormány napirendre veszi a szállodaszövetség által szorgalmazott áfacsökkentést a szálláshely-szolgáltatásban

Guller Zoltán emlékeztetett: július 1-től indul az NTAK, azaz az országban megforduló turisták statisztikai adatait kezelő új, digitális adatszolgáltatási rendszer. A rendszer fokozatosan lesz bevezetve, elsőként júliustól valamennyi szállodának csatlakoznia kell, örömét fejezte ki, hogy a bevezetésben a kormány partnere a szállodaszövetség. (Ez több mint 1000 szállodát érint Magyarországon az MTÜ adatai szerint.)

Az NTAK sikeres bevezetése, az ebből származó költségvetési bevételek növekedése feltétele az áfacsökkentésnek – mondta Guller Zoltán.

Az idei évről azt mondta, a befizetett turisztikai hozzájárulás januárban 110 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ami optimizmusra ad okot.

Az OTP és a K&H jelzései alapján a SZÉP-kártya-feltöltések 60 százalékkal emelkedtek az első 2 hónapban az előző évhez képest, és „ha minden így marad, akkor a tavalyi 120 milliárd forintos SZÉP-kártya forgalom idén 195-200 milliárd forintra fog nőni”. A szálláshelyeken is jelentősen emelkedik ezáltal a SZÉP-kártyából származó árbevétel – mondta.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke közölte: támogatják a turisták statisztikai adatait kezelő új, digitális adatszolgáltatási rendszer bevezetését, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb előrelépése lesz. Évtizedek óta várt statisztikai adatokat tesz elérhetővé, és hozzájárul az ágazat fehéredéséhez – mondta.

Flesch Tamás az ágazat tavalyi évéről azt mondta, a vendégéjszakák megoszlásában változás indult, a belföldi forgalom Budapesten is elkezdett emelkedni. Az ágazat 2018-ban elért rekorderedményei főleg az erős belföldi keresletnek köszönhetőek. A szállodák átlagos foglaltsága országosan 2 százalékponttal 61,3 százalékra nőtt tavaly, és minden szállodai szegmensben növekedést mértek. Nőttek a bruttó átlagárak is, ahogy az országos bruttó bevételek csaknem 9 százalékkal 453 milliárd forintra, ez teremti meg az új fejlesztések lehetőségét – mondta. Flesch Tamás elmondta, hogy 2019-ben 12 hotel nyílik Budapesten, kb. 1300 szobával, és ez a régebbi szállodákat is versenyhelyzet elé állítja. Vidéken is várhatóak új nyitások, és a Kisfaludy-pályázattal sok meglévő egység felújítása elindul. Idén 14 szálloda nyitásáról van információjuk, kb. 1400 szobával vidéken.

Szabó Áron, az MTÜ igazgatója az új adatszolgáltatási rendszerről elmondta: a szektor vállalkozásai infokommunikációban-digitalizáltságban lemaradásban vannak, ezen változtatni kell a versenyképesség érdekében. Személyes adatokkal nem foglalkoznak, a GDPR előírásainak megfelelő új rendszer célja az egységes adatszolgáltatás, a szektor fehérítésével, mérhető teljesítményhez. Az adatokat szoftvereken keresztül kell beküldeniük a szálláshelyeknek 8 szoba és 16 ágy felett. A hotelek regisztrációja júniustól indul majd, júliustól az adatszolgáltatás. Március végétől elindul az info.ntak.hu, és országos tájékoztatót indítanak áprilisban. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt