A venezuelai hírszerzés őrizetbe vette Guaidó kabinetfőnökét

A magát ideiglenes államfővé nyilvánító Juan Guaidó megerősítette, hogy a kabinetfőnökét őrizetbe vette a venezuelai hírszerzés (SEBIN).

Guaidó szerint a SEBIN szerda éjszaka vette őrizetbe Roberto Marrerót, miután egy házkutatás során fegyvereket találtak a caracasi otthonában, amiket Guaidó szerint mások rejtettek el a házban, Marrero tudtán kívül.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bírálta az őrizetbe vételt, és felszólította a SEBIN-t, hogy azonnal engedjék szabadon Marrerót.

Marrero háza nem messze van Sergio Vergara ellenzéki politikusétól, aki csütörtökön azt mondta, az éjszaka őt is felkeresték a SEBIN emberei, és Marrero címét tudakolták tőle. Vergara szerint kb. 2 órán át faggatták őt, a rögtönzött kihallgatás során pedig egyszer a földre szorították.

Guaidó a Twitteren azt írta: nem tudnak semmit Marrero hollétéről.

A Foro Penal nevű, ügyvédekből álló venezuelai jogvédő szervezet hétfőn közölt adatai szerint az országban most 866 embert tartanak fogva politikai okokból, többnyire bírósági ítélet nélkül.

Juan Guaidó esküszikFotó: Federico Parra/AFP

A dél-amerikai ország belpolitikai válsága azután mélyült el, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva január 23-án a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro elleni egyik tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. Guaidót azóta kb. 50 ország ismerte el legitim államfőként. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.