A venezuelai hírszerzés őrizetbe vette Guaidó kabinetfőnökét

A magát ideiglenes államfővé nyilvánító Juan Guaidó megerősítette, hogy a kabinetfőnökét őrizetbe vette a venezuelai hírszerzés (SEBIN).

Guaidó szerint a SEBIN szerda éjszaka vette őrizetbe Roberto Marrerót, miután egy házkutatás során fegyvereket találtak a caracasi otthonában, amiket Guaidó szerint mások rejtettek el a házban, Marrero tudtán kívül.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bírálta az őrizetbe vételt, és felszólította a SEBIN-t, hogy azonnal engedjék szabadon Marrerót.

Marrero háza nem messze van Sergio Vergara ellenzéki politikusétól, aki csütörtökön azt mondta, az éjszaka őt is felkeresték a SEBIN emberei, és Marrero címét tudakolták tőle. Vergara szerint kb. 2 órán át faggatták őt, a rögtönzött kihallgatás során pedig egyszer a földre szorították.

Guaidó a Twitteren azt írta: nem tudnak semmit Marrero hollétéről.

A Foro Penal nevű, ügyvédekből álló venezuelai jogvédő szervezet hétfőn közölt adatai szerint az országban most 866 embert tartanak fogva politikai okokból, többnyire bírósági ítélet nélkül.

Juan Guaidó esküszikFotó: Federico Parra/AFP

A dél-amerikai ország belpolitikai válsága azután mélyült el, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva január 23-án a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro elleni egyik tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. Guaidót azóta kb. 50 ország ismerte el legitim államfőként. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.