A venezuelai hírszerzés őrizetbe vette Guaidó kabinetfőnökét

külföld
2019 március 21., 13:13
comments 16

A magát ideiglenes államfővé nyilvánító Juan Guaidó megerősítette, hogy a kabinetfőnökét őrizetbe vette a venezuelai hírszerzés (SEBIN).

Guaidó szerint a SEBIN szerda éjszaka vette őrizetbe Roberto Marrerót, miután egy házkutatás során fegyvereket találtak a caracasi otthonában, amiket Guaidó szerint mások rejtettek el a házban, Marrero tudtán kívül.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bírálta az őrizetbe vételt, és felszólította a SEBIN-t, hogy azonnal engedjék szabadon Marrerót.

Marrero háza nem messze van Sergio Vergara ellenzéki politikusétól, aki csütörtökön azt mondta, az éjszaka őt is felkeresték a SEBIN emberei, és Marrero címét tudakolták tőle. Vergara szerint kb. 2 órán át faggatták őt, a rögtönzött kihallgatás során pedig egyszer a földre szorították.

Guaidó a Twitteren azt írta: nem tudnak semmit Marrero hollétéről.

A Foro Penal nevű, ügyvédekből álló venezuelai jogvédő szervezet hétfőn közölt adatai szerint az országban most 866 embert tartanak fogva politikai okokból, többnyire bírósági ítélet nélkül.

Juan Guaidó esküszik
photo_camera Juan Guaidó esküszik Fotó: Federico Parra/AFP

A dél-amerikai ország belpolitikai válsága azután mélyült el, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva január 23-án a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro elleni egyik tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. Guaidót azóta kb. 50 ország ismerte el legitim államfőként. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.