Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság kollektív munkaügyi vitát kezdeményez

gazdaság
2019 március 21., 10:18
comments 29

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményez az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság (OKSZ) arra kérve a kormányt, hogy 5 napon belül jelölje ki az egyeztető eljárásban résztvevő képviselőjét – közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) az MTI-vel.

A sztrájkbizottság 5 pont köré rendezve fogalmazta meg a követeléseikről szóló, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelet, amit szerdán adtak át.

Az OKSZ azt követeli, hogy emeljék a közalkalmazotti fizetési osztályok első fizetési fokozatait, a köznevelésről szóló törvény vonatkozó jogszabálya szerinti illetményalap számításának vetítési alapja legyen a mindenkori minimálbér, és 100 százalékkal nőjön a költségvetési törvényben meghatározott, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti illetménypótlék számítási alapja.

Követelik azt is, hogy azon közszolgálati ágazatok esetében, amiknél korábban ágazati pótlékot (bölcsődei, szociális ágazati összevont, kulturális) állapítottak meg, a pótlék összegét számítsák be az illetménynövekedés, a jubileumi jutalom és egyes bérpótlékok számítási alapjába.

Az OKSZ képviseli az MKKSZ kormányzati tisztviselők és önkormányzati köztisztviselők keresetének rendezésére irányuló sztrájkkövetelését. A sztrájkbizottság az egyeztetések eredményének függvényében dönt az esetleges sztrájk időpontjáról.

photo_camera Munkácsy Mihály: Sztrájk (1895)

Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság ügyvivője Földiák András, a SZEF elnöke. Tagjai:

 • Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete
 • Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség
 • Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete
 • Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete
 • Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete
 • Pedagógusok Szakszervezete
 • Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete
 • Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete
 • Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt