Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság kollektív munkaügyi vitát kezdeményez

gazdaság
2019 március 21., 10:18
comments 29

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményez az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság (OKSZ) arra kérve a kormányt, hogy 5 napon belül jelölje ki az egyeztető eljárásban résztvevő képviselőjét – közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) az MTI-vel.

A sztrájkbizottság 5 pont köré rendezve fogalmazta meg a követeléseikről szóló, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelet, amit szerdán adtak át.

Az OKSZ azt követeli, hogy emeljék a közalkalmazotti fizetési osztályok első fizetési fokozatait, a köznevelésről szóló törvény vonatkozó jogszabálya szerinti illetményalap számításának vetítési alapja legyen a mindenkori minimálbér, és 100 százalékkal nőjön a költségvetési törvényben meghatározott, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti illetménypótlék számítási alapja.

Követelik azt is, hogy azon közszolgálati ágazatok esetében, amiknél korábban ágazati pótlékot (bölcsődei, szociális ágazati összevont, kulturális) állapítottak meg, a pótlék összegét számítsák be az illetménynövekedés, a jubileumi jutalom és egyes bérpótlékok számítási alapjába.

Az OKSZ képviseli az MKKSZ kormányzati tisztviselők és önkormányzati köztisztviselők keresetének rendezésére irányuló sztrájkkövetelését. A sztrájkbizottság az egyeztetések eredményének függvényében dönt az esetleges sztrájk időpontjáról.

Munkácsy Mihály: Sztrájk (1895)
photo_camera Munkácsy Mihály: Sztrájk (1895)

Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság ügyvivője Földiák András, a SZEF elnöke. Tagjai:

  • Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete
  • Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség
  • Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete
  • Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete
  • Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete
  • Pedagógusok Szakszervezete
  • Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete
  • Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete
  • Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.