Ezrek tiltakoztak Kazahsztánban, amiért a megkérdezésük nélkül nevezték át a fővárost

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kazahsztánban nem mindenki fogadta kitörő örömmel, hogy az új elnök a  Nurszultan Nazarbajevről nevezte el a fővárost Asztanáról Nurszultanra. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint csütörtökön a kazah fővárosban verekedés tört a döntés támogatói és ellenzői között. Helyi sajtójelentések szerint közel 20 embert vettek őrizetbe a dulakodás miatt. 

Egy internetes petícióhoz csütörtökig több mint 37 ezren csatlakoztak. A kezdeményezés célja, hogy elérjék, hogy a kérdésben népszavazást tartsanak a mintegy 18 millió lakosú országban.

Nurszultan NazarbajevFotó: Vladislav Vodnev/Sputnik

A kazah parlament alsó- és felsőháza szerdán szavazta meg, hogy az ország fővárosát, Asztanát ezentúl nevezzék Nurszultannak a köztársaság első elnöke Nurszultan Nazarbajev tiszteletére.

Az országot három évtizeden át vezető Nazarbajev kedden váratlanul lemondott, és a parlament már szerdán megválasztotta az utódját, Kaszim-Zsomart Tokajevet. A kazah főváros átnevezését az új államfő, Tokajev javasolta szerdán, beiktatási beszédében. 

A Kazinform kazahsztáni állami hírügynökség az eddigiekben azonban nem közölt jelentést tiltakozásokról, arról viszont igen, hogy egyre több kazahsztáni város tervezi főutcáját Nazarbajev után elnevezni. 

Nurszultant, mielőtt Asztana lett volna, Akmolának hívták, és csak 1998-ban lett az ország fővárosa Almati helyett. A város Almatitól több mint ezer kilométerre északra, a közép-ázsiai sztyeppéken fekszik. Nazarbajev akkoriban kifogásolta, hogy Almati túlzsúfolt, túl közel van Kínához, és a földrajzi fekvése miatt földrengések fenyegetik.

Asztana jelenlegi neve annyit jelent kazahul, hogy főváros. Korábbi neve, Akmola fehér sírt jelentett, és Nazarbajevnek az sem tetszett, hogy a nevét a sajtóban gyakorta ízléstelen dolgokkal párosították. Azért kellett a nevét megváltoztatni, hogy „megfelelő kép alakuljon ki egy új, független állam új fővárosáról”. (via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.