Ezrek tiltakoztak Kazahsztánban, amiért a megkérdezésük nélkül nevezték át a fővárost

külföld
2019 március 21., 17:49
comments 141

Kazahsztánban nem mindenki fogadta kitörő örömmel, hogy az új elnök a  Nurszultan Nazarbajevről nevezte el a fővárost Asztanáról Nurszultanra. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint csütörtökön a kazah fővárosban verekedés tört a döntés támogatói és ellenzői között. Helyi sajtójelentések szerint közel 20 embert vettek őrizetbe a dulakodás miatt. 

Egy internetes petícióhoz csütörtökig több mint 37 ezren csatlakoztak. A kezdeményezés célja, hogy elérjék, hogy a kérdésben népszavazást tartsanak a mintegy 18 millió lakosú országban.

photo_camera Nurszultan Nazarbajev Fotó: Vladislav Vodnev/Sputnik

A kazah parlament alsó- és felsőháza szerdán szavazta meg, hogy az ország fővárosát, Asztanát ezentúl nevezzék Nurszultannak a köztársaság első elnöke Nurszultan Nazarbajev tiszteletére.

Az országot három évtizeden át vezető Nazarbajev kedden váratlanul lemondott, és a parlament már szerdán megválasztotta az utódját, Kaszim-Zsomart Tokajevet. A kazah főváros átnevezését az új államfő, Tokajev javasolta szerdán, beiktatási beszédében. 

A Kazinform kazahsztáni állami hírügynökség az eddigiekben azonban nem közölt jelentést tiltakozásokról, arról viszont igen, hogy egyre több kazahsztáni város tervezi főutcáját Nazarbajev után elnevezni. 

Nurszultant, mielőtt Asztana lett volna, Akmolának hívták, és csak 1998-ban lett az ország fővárosa Almati helyett. A város Almatitól több mint ezer kilométerre északra, a közép-ázsiai sztyeppéken fekszik. Nazarbajev akkoriban kifogásolta, hogy Almati túlzsúfolt, túl közel van Kínához, és a földrajzi fekvése miatt földrengések fenyegetik.

Asztana jelenlegi neve annyit jelent kazahul, hogy főváros. Korábbi neve, Akmola fehér sírt jelentett, és Nazarbajevnek az sem tetszett, hogy a nevét a sajtóban gyakorta ízléstelen dolgokkal párosították. Azért kellett a nevét megváltoztatni, hogy „megfelelő kép alakuljon ki egy új, független állam új fővárosáról”. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.