Kollektív munkaügyi vitát kezdeményez az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság

politika
2019 március 21., 10:27
comments 17

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a közszolgálatban dolgozók bérezésérő Orbán Viktor miniszterelnöknél az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság (OKSZ). Az OKSZ képviseli a kormányzati tisztviselők és önkormányzati köztisztviselők keresetének rendezésére irányuló sztrájkkövetelést.

Levelükben öt pontos követelést fogalmaztak meg, ebből az MTI négyet ismertetett:

  • emeljék a közalkalmazotti fizetési osztályok első fizetési fokozatait;
  • a köznevelésről szóló törvény vonatkozó jogszabálya szerinti illetményalap számításának vetítési alapja legyen a mindenkori minimálbér;
  • 100 százalékkal emelkedjen a költségvetési törvényben meghatározott, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti illetménypótlék számítási alapj;
  • Számítsák be az illetménynövekedés, jubileumi jutalom és a bérpótlékok alapjába az ágazati pótlékot azoknál a közszolgálati ágazatoknál, ahol ilyet korábban megállapítottak.

A sztrájkbizottság levelében azt írta, hogy az egyeztetések eredményének függvényében döntenek majd az esetleges sztrájk időpontjáról. Az OKSZ ügyvivője a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Földiák András. A testületben a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség, a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete és a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete is képviseli magát. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.