Kollektív munkaügyi vitát kezdeményez az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság

politika
2019 március 21., 10:27
comments 20

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a közszolgálatban dolgozók bérezésérő Orbán Viktor miniszterelnöknél az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság (OKSZ). Az OKSZ képviseli a kormányzati tisztviselők és önkormányzati köztisztviselők keresetének rendezésére irányuló sztrájkkövetelést.

Levelükben öt pontos követelést fogalmaztak meg, ebből az MTI négyet ismertetett:

  • emeljék a közalkalmazotti fizetési osztályok első fizetési fokozatait;
  • a köznevelésről szóló törvény vonatkozó jogszabálya szerinti illetményalap számításának vetítési alapja legyen a mindenkori minimálbér;
  • 100 százalékkal emelkedjen a költségvetési törvényben meghatározott, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti illetménypótlék számítási alapj;
  • Számítsák be az illetménynövekedés, jubileumi jutalom és a bérpótlékok alapjába az ágazati pótlékot azoknál a közszolgálati ágazatoknál, ahol ilyet korábban megállapítottak.

A sztrájkbizottság levelében azt írta, hogy az egyeztetések eredményének függvényében döntenek majd az esetleges sztrájk időpontjáról. Az OKSZ ügyvivője a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Földiák András. A testületben a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség, a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete és a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete is képviseli magát. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt