Lenyűgöző halszörnyet vetett partra a víz Dél-Ausztráliában

Viharos gyorsasággal terjedt szét a neten pár felvétel, amit Dél-Ausztrália partjainál készítettek. Nem csoda, ezt ábrázolta:

A képen egy holdhal (amit az angolok egy másik égitestről, a napról neveztek el Sunfishnek, latin neve Mola mola) látható, abból is egy rendes felnőtt példány, egy 1,8 méter hosszúra nőtt egyed.

Mivel a holdhalak általában ekkorára - és ezer kilósra - nőnek, a BBC-nek nyilatkozó ausztrál szakértő lefitymálóan "valószínűleg átlagos méretűnek" jellemezte az állatot, megjegyezve, hogy akadnak kétszer ekkora példányok is. Valóban, a Wikipedia szerint láttak már 3,3 méter hosszú, 4,2 méter magas, 2300 kilométeres kilogrammos holdhalat is.

A halat Adelaide-től 80 kilométerre délre, a Coorong Nemzeti Park területén találták.

A holdhal sajátos megjelenése miatt Linette Grzelak, a partra vetett példány felfedezője elsőre azt hitte, csak egy nagyobb uszadékfát lát. "El se hittem, hogy ez igazi, amíg rá nem gugliztam" - mondta a BBC-nek. Társa, Steven Jones évekig halász volt. "Ő tudta, hogy mi ez, de még ő se látott soha ilyet az életében" - mondta Grzelak.

A holdhal, döbbenetes mérete és fenyegető kinézete ellenére az emberre teljesen ártalmatlan, még ha olykor magas hátúszója miatt cápának is nézik. Valójában medúzákon él, amikből rengeteget kell ennie, mert a medúza nem az a kifejezetten tápláló étel. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.