Trump elismerné Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Donald Trump csütörtökön a Twitteren jelentette be, hogy az Egyesült Államok elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett.

Azt írta: „52 év után itt az idő, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely létfontosságú stratégiai és biztonsági fontossággal bír Izrael Állam, és a térség stabilitása számára”. 

Az amerikai bejelentés nagy segítséget adhat Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az április 9-én tartandó választások előtti kampányban. Netanjahu percekkel később meg is köszönte Donald Trumpnak a döntést. Donald Trump bejelentése egy héttel az előtt történt, hogy az elnök a Fehér Házban fogadja Benjamin Netanjahut. Várhatóan akkor történik meg a Golán elismerésének formális rögzítése is. 

Fotó: JALAA MAREY/AFP

A Golán-fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, majd telepeket kezdett el létrehozni a területen, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is, amivel lényegében annektálta a területet. Ezt a lépést az ENSZ Biztonsági tanácsa elítélte, és mindeddig nem ismerte el, és a Golán hovatartozása korábban az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos kérdése volt. 

Az amerikai külügyminisztérium által a múlt héten nyilvánosságra hozott, szokásos éves emberi jogi jelentésben a tárca a Golánt Ciszjordániát és Gázát már nem megszállt területként, hanem Izrael által ellenőrzött területként említette. (Reuters/MTI)