6 ezer kilométert repült Közép-Afrikától hazáig, de megérkezett a gemenci erdőbe Zoltán, a gólya

2019 március 22., péntek 17:53
132

Megérkezett Magyarországra Zoltán, a jeladós fekete gólya, aki február 16-án indult el a Közép-Afrikai Köztársaság területéről, hogy megtegye a több mint 6 ezer kilométeres útját Gemencig - közölte pénteken a Gemenc Zrt. az MTI-vel. A fekete gólya a vártnál csaknem egy héttel később érkezett meg fészkébe. 

A madarat 2016. június 23-án jelölték meg a Gemenci erdőben, és az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amely úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információk vannak vonulásának minden napjáról.

A meggyűrűzés Fotó: Gemenc Zrt.
Fotó: Gemenc Zrt.

Zoltán február 16-án kezdte meg vándorútját Gemenc felé és 150-200 kilométeres távokat megtéve 20-án már Szudán déli részén járt. 

Február 21-én megpihent, vagy az időjárás miatt nem indult tovább, másnap viszont 400 kilométert tett meg, 24-én érte el a Nílus völgyét, a hónap utolsó napján a Nasszer-tó közelében éjszakázott. Februárban 12 nap alatt 2500 kilométert tett meg. 

Március 3-án a Szuezi-öböl bejáratánál átrepült a Vörös-tengeren, majd a Földközi-tenger keleti partvonalát követve 8-án érkezett Törökországba. 12-én az Ulubat tónál, a Márvány-tenger közeléből küldött adatokat a jeladó. 

És te mivel töltötted március első napjait? Fotó: Gemenc Zrt.

Három nap pihenőt követően újra útra kelt, Gallipoli mellett átrepülve a keskeny tengerszorost március 16-án érkezett meg Európába. 

Innen 5 napig repült a gemenci fészekig. 

Őszi és tavaszi vonulása alatt csaknem 12 ezer kilométer utat tett meg, amely a neten nyomon kísérhető volt.

A jeladók által gyűjtött információk feldolgozása a Gemenc Zrt. számára azért fontos, hogy megismerjék a fokozottan védett fekete gólyák életmódját. Ezzel a technológiával olyan helyeken is követhető a madarak útja, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges. A megszerzett ismeretek széles körű közzétételével az erdőgazdaság a természetvédelmi szemléletformálást kívánja segíteni.

(A címlapi képen nem Zoltán látható, hanem az AFP illusztrációja.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt