Három diáklány kidekorálta az elnök fényképét a suliban, börtönbe vágták őket

Börtönbe töltötte az elmúlt hétvégét három diáklány Burundiban, miután kidekorálták az ország elnökének a fényképét az iskolai tankönyvben - közölte a Human Rights Watch jogvédő szervezet a CNN-ek.

A három lányt - akik mind kiskorúak - hétfőn megvádolták az állam vezetőjének megsértésével, és most ötéves börtönbüntetéssel kell szembenéziük a rajzolgatás miatt.

Pierre NkurunzizaFotó: Renovat Ndabashinze/Anadolu Agency

Az elnök, Pierre Nkurunziza képének a kidekorálása az egyik órán történhetett a suliban. Nehéz megállapítani, ki a tettes, mert a tankönyv kézről kézre járt a diákok között. Négy másik gyanúsítottat is letartóztattak, de őket már elengedték. A három megvádolt diáklány őrizetben várja a tárgyalást.

Nem ez az első hasonló eset Burundiban, diákokat már korábban is bebörtönöztek hasonló okból. 2016-ban a titkosszolgálat tartóztatott le nyolc középiskolást, mert sértő megjegyzéseket írtak az elnök képe alá. Például, hogy “takarodj”. Nkurunziza 2005 óta vezeti az afrikai országot, 2015-ben kezdte meg a harmadik ciklusát. (CNN)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.