Három diáklány kidekorálta az elnök fényképét a suliban, börtönbe vágták őket

külföld
2019 március 22., 10:27
comments 114

Börtönbe töltötte az elmúlt hétvégét három diáklány Burundiban, miután kidekorálták az ország elnökének a fényképét az iskolai tankönyvben - közölte a Human Rights Watch jogvédő szervezet a CNN-ek.

A három lányt - akik mind kiskorúak - hétfőn megvádolták az állam vezetőjének megsértésével, és most ötéves börtönbüntetéssel kell szembenéziük a rajzolgatás miatt.

photo_camera Pierre Nkurunziza Fotó: Renovat Ndabashinze/Anadolu Agency

Az elnök, Pierre Nkurunziza képének a kidekorálása az egyik órán történhetett a suliban. Nehéz megállapítani, ki a tettes, mert a tankönyv kézről kézre járt a diákok között. Négy másik gyanúsítottat is letartóztattak, de őket már elengedték. A három megvádolt diáklány őrizetben várja a tárgyalást.

Nem ez az első hasonló eset Burundiban, diákokat már korábban is bebörtönöztek hasonló okból. 2016-ban a titkosszolgálat tartóztatott le nyolc középiskolást, mert sértő megjegyzéseket írtak az elnök képe alá. Például, hogy “takarodj”. Nkurunziza 2005 óta vezeti az afrikai országot, 2015-ben kezdte meg a harmadik ciklusát. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.