Magyarországnak ígért milliárdos fejlesztést is érint Trump mexikói határfala

direkt36
2019 március 22., 12:58

Több mint 14,5 milliárd forint (55 millió dollár) katonai fejlesztési pénztől eshet el Magyarország Donald Trump amerikai elnök egy döntése miatt - derült ki az amerikai védelmi minisztérium (Department of Defense, DoD) közleményéből. A DoD az amerikai kongresszus nyomására még hétfőn hozta nyilvánosságra azoknak a katonai projekteknek a listáját, melyektől pénzt vonhatnak el, hogy így teremtsenek elő forrásokat Trump elnök mexikói határfalának megépítésére. Ezen a listán szerepel a kecskeméti légibázis fejlesztésének projektje is.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma korábban 55,4 millió dollárt irányzott elő Magyarországnak, amiből a kecskeméti repülőbázist fejlesztenék. 2020 áprilisától 12,5 millió dollárt költenének az üzemanyagtároló-kapacitás növelésére, 2020 októberétől pedig 12,9 millió dollárt bázisfejlesztésre és 30 millió dollárt egy párhuzamos gurulóút kiépítésére. A fejlesztés a régiós orosz térnyerés visszaszorítására létrehozott European Deterrence Initiative része lenne.

A DoD listája szerint nem csak a kecskeméti beruházást érinti a döntés a régióban. A magyarországi mellett lengyel, román és szlovák katonai fejlesztések is veszélybe kerülhetnek.

Mindennek oka, hogy miután az amerikai kongresszus nem volt hajlandó Donald Trump elnök mexikói határfalának építésére pénzt adni. Trump erre válaszul egy elnöki rendeletben országos vészhelyzetet hirdetett ki. Ezzel lehetősége nyílt rá, hogy korábban jóváhagyott védelmi és nemzetbiztonsági projektek terhére vonjon el pénzt a fő kampányígéretének számító mexikói határfal megépítésére. A Washington Post elemzése szerint a DoD által nyilvánosságra hozott listán 4,35 milliárd dollár értékben szerepelnek projektek, és a Trump adminisztráció ezek 83 százalékát a tervek szerint fel is akarja áldozni a határfal megépítése érdekében. 

Fektess be a demokráciába! Csatlakozz a Direkt36 támogatói köréhez, hogy folytatni tudjuk a tényfeltáró munkát.

A Washington Post mind a European Deterrence Initiative-et, mind a magyarországi légibázisfejlesztést a leginkább sebezhető projektek közé sorolja. Az ugyanakkor még nem egyértelmű, hogy a listán szereplő mely projekteket fújják le végül, végső döntés erről még nem született.

A budapesti amerikai nagykövetséget cikkünk megjelenése után közölte: országos vészhelyzet kihirdetése esetén lehetőség van arra, hogy nem kötelező érvényű katonai beruházásokra szánt forrásokat átirányítsanak. A megjelent lista az ilyen beruházásokat gyűjti össze. Ezek értéke összesen 12,9 milliárd dollár, azt pedig a DoD mérlegeli majd, hogy szükség van-e bármelyik beruházás felfüggesztésére, hogy előteremtsék a mexikói határfal építéséhez hiányzó 3,6 milliárdot.

A Magyarországnak szánt 55 millió dollár elvesztése különösen érzékeny lehet. Ugyanis az amerikai fél többek közt ezzel a pénzzel próbálta motiválni a magyar kormányt, hogy írja végre alá a komoly diplomáciai vitát kiváltó védelmi együttműködési megállapodást (Defense Cooperation Agreement, DCA) az Egyesült Államokkal. A DCA-ról szóló vitáról, illetve annak feloldásáról a Direkt36 korábban részletesen írt. A DCA-ről elvileg megszületett a megállapodás, és az egyezmény jelenleg arra vár, hogy a magyar parlament szavazzon róla. David Cornstein budapesti amerikai nagykövet az Inforádiónak péntek reggel már egy lehetséges Orbán-Trump találkozóról beszélt arra az esetre, ha Magyarország végre aláírná a DCA-t.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.