Csaknem megduplázódott a halálos áldozatok száma Mozambikban

A viharban és az azt követő áradásokban otthonaikat elvesztők alszanak az utcán a mozambiki Buziban.Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Szombaton meredeken emelkedett az Idai ciklon hivatalosan is halottként nyilvántartott áldozatainak száma, a mozambiki környezetvédelmi miniszter tájékoztatása szerint 242 főről 417-re. A déli félteke történetének egyik legpusztítóbb ciklonja két, az óceántól távol lévő országban, Zimbabwéban és Malawiban is szedett áldozatokat, előbbiben legalább 259-en, utóbbiban 56-an vesztették életüket.

Az ENSZ figyelmeztetése szerint az áldozatok száma ennél sokkal nagyobb is lehet. A ciklon után Mozambik partvidékén ötven kilométer szélességben voltak áradások, helyenként hat méter víz árasztott el településeket. A szakértők szerint az ár levonulása után lehet majd csak összesíteni a halottakat.

A vihar pusztítása Afrika déli részén a becslések szerint legalább 1,7 millió embert érint. Akadozik a víz- és az áramellátás is, az ár pedig utakat és otthonokat semmisített meg. Az Idai március 14-én, 177 km/h-ás szelekkel ért partot a félmillió lakosú Beira városánál. A pusztítás mértékére jellemző, hogy még mindig vannak részei a katasztrófa sújtotta térségnek, amik teljesen megközelíthetetlenek, főleg, mert nagyon kevés helikopterük van a mentőalakulatoknak. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.